boek

Flea schrijft over zijn vader, jazz en drugs (véél drugs) in zijn rauwe autobiografie

In het najaar van 2004 schreef Red Hot Chili Peppers-frontman Anthony Kiedis een absolute bestseller op zijn naam. Autobiografie Scar Tissue bleek een gigantisch succes. Het kon toch niet lang duren voordat bandgenoot én beste vriend Flea hetzelfde liedje zou gaan spelen? Dus wel. Ruim vijftien jaar heeft Flea ons laten wachten op zíjn verhaal. Worth the wait, zullen we maar zeggen.

Michael Peter Balzary – zoals Flea in het echt heet – doet, terwijl hij nog druk in het schrijfproces zit, alvast één belofte: het boek houdt op waar de Red Hot Chili Peppers starten. Die belofte maakt hij waar. Acid For The Children is het chronologische relaas van Flea’s jeugd in Australië, New York en Los Angeles. Sterker nog, het duurt ongeveer 150 bladzijden voordat er überhaupt een ander lid van de Peppers (drummer Jack Irons) in voorkomt.

Maar wie denkt dat deze autobiografie daardoor minder interessant is, wordt door Flea vakkundig op het verkeerde been gezet. Hij schrijft korte hoofdstukken, wisselt vliegensvlug van onderwerp en zit boordevol enthousiasme – vermoedelijk een goede weergave van wat zich tussen de oren van de schrijver afspeelt. Flea lijkt zich werkelijk álles van zijn jeugd nog te herinneren en wil dat vertellen ook. Zijn jonge jaren in Australië, de moeilijke maar liefdevolle relatie met zijn vader én stiefvader, zijn liefde voor jazzmuziek en drugs, veel drugs. Het blijft een veelbesproken onderwerp voor muzikanten, maar Acid For The Children toont juist de keerzijde. Geen mooie praatjes of geromantiseerde anekdotes dus.

Flea is bewonderenswaardig openhartig over zijn eigen fouten en toont oprecht spijt van het feit dat hij zo af en toe een gigantische eikel kon zijn. Natuurlijk zijn er genoeg grappige, losse verhalen, maar de rauwe eerlijkheid maakt het een uniek boek in zijn soort. Met Acid For The Children overtreft hij Kiedis’ Scar Tissue, simpelweg door de haast poëtische manier waarop hij op zijn eigen jeugd terugkijkt. Soms keihard, vooral eerlijk, maar continu met dezelfde jeugdige positiviteit die de wereldberoemde bassist nog altijd uitstraalt. Flea doet zijn eigen ding en trekt zich nergens wat van aan. We zijn hem er dankbaar voor.

Als je nu een halfjaarabonnement (€34,-) op OOR neemt, krijg je Acid For The Children – Mijn Verhaal, de officiële autobiografie van Flea, als welkomstgeschenk! Bestel hier.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie
muziek in coronatijd

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic
nieuws

Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic

Metacritic, de bekende website die het gemiddelde oordeel van albumrecensies berekend, heeft een nieuwe nummer 1 in zijn top 100 ...

Flea schrijft over zijn vader, jazz en drugs (véél drugs) in zijn rauwe autobiografie (boek) | OOR