in memoriam

Taylor Hawkins: drum­beest met de eeuwige lach

Taylor Hawkins is overleden, zo meldt Foo Fighters in een officieel statement. De band zou vrijdag optreden in Bogota (Colombia), waar de drummer levenloos werd aangetroffen. Hawkins is 50 jaar geworden, de doodsoorzaak is vooralsnog onbekend.

‘The Foo Fighters family is devastated by the tragic and untimely loss of our beloved Taylor Hawkins’, zo leest de verklaring van de band. ‘His musical spirit and infectious laughter will live with us all forever.’ Via social media stromen de reacties van vrienden en vakbroeders inmiddels binnen, van Kiss en Guns N’ Roses tot Ozzy (‘See you on the other side’) en Ringo Starr (‘Peace and love’). Vanuit Bogota zelf laat Nile Rodgers van Chic weten: ‘We had to play from our hearts for Foo Fighters & Taylor Hawkins. We love them and all of you. Thanks for helping us through a tough night.’

De tragedie treft de Foo Fighters als donderslag bij heldere hemel, middenin de tour voor laatste studioalbum Medicine At Midnight. Vorige maand bracht de band nog de komische horrorfilm Studio 666 uit, gisteren dropte de bijgaande death metalplaat Dream Widow. Dit weekend stond Lollapalooza Brasil voor de band op de agenda, gevolgd door een rondje stadions in Europa en de UK in juni en juli.

Drumbeest

Op Pinkpop 2018 was Hawkins voor de laatste keer met Foo Fighters in Nederland te zien. Het optreden werd gemarkeerd door een kosmisch fenomeen: tijdens Hawkins’ drumsolo in Monkey Wrench schoot een vallende ster door de hemel en leek in te slaan achter de Mainstage. Hawkins kende Pinkpop maar al te goed. Niet alleen sloot hij het festival met de Foos meermalen af, in 1996 viel hij al op als drumbeest bij de pas doorgebroken Alanis Morissette, nog maar 24 jaar oud. 

Een jaar later werd hij door Dave Grohl bij de Foo Fighters gevraagd. De band had in 1997 net tweede album The Colour And The Shape afgemaakt en zocht een drummer – wat ze kregen was een tweede gezicht. Zowel op het podium als in de media waren Grohl en Hawkins onafscheidelijk, in de loop der jaren mocht Hawkins een aantal keer de leadvocalen op zich nemen (o.a. Cold Day In The Sun op In Your Honour en tijdens de concerten was Under Pressure van Queen zijn vaste prik). Ook maakte hij drie albums als zanger van zijn eigen Taylor Hawkins And The Coattail Riders.

Energie

Een overdosis heroïne en daaropvolgende coma betekende in 2001 een keerpunt in zijn leven. In de laatste twintig jaar belichaamde Hawkins de eeuwig jonge surfdude, barstend van energie en levenslust, met de eeuwige lach op zijn gezicht. OOR trof hem in de zomer van 2017 nog, in het Foo Fighters-hoofdkwartier in Northridge, tijdens de interviewronde voor Concrete And Gold. ‘Taylor is 45 jaar’, zo schreef John Denekamp, ‘maar kan met zijn jongehonden-enthousiasme, goudblonde haar en afgeknipte spijkerbroek nog altijd door voor 25.’ De Dennis Wilson van de 21e eeuw mocht helaas niet verder dan 50. 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

Taylor Hawkins: drum­beest met de eeuwige lach