nieuws

Frank Zappa keert terug als hologram

Frank Zappa is al bijna 25 jaar dood, maar het lijkt erop dat zijn fans alsnog de kans krijgen hem live te zien. Nou ja, Frank Zappa live… er wordt gewerkt aan een hologram die wereldwijd podia zal bestijgen om een voorgeprogrammeerde show te spelen. En dat allemaal dankzij de wonderen der technologie.

Zappa zal het podium opnieuw bestijgen met zijn oude bandleden, waaronder Steve Vai, Adrian Belew, Ian Underwood en Arthur Barrow. Ook de Zappa-familie zal meewerken aan de shows. Zo vertelde zoon Ahmet Zappa in een interview met Rolling Stone: ‘Hoe cool zou het zijn om [dochter] Moon Valley Girl te zien zingen met Frank? Of om [zoon] Dweezil zij aan zij een dubbele gitaarsolo met Frank te zien spelen? Dat zou mijn grootste wens zijn en ik kijk ernaar uit deze speciale viering van Franks nalatenschap naar een stad bij jou in de buurt te brengen.’

De creatie van de Zappa-hologram zal worden gerealiseerd door entertainment bedrijf EyeLlusion, hetzelfde bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verrijzenis van Ronnie James Dio. Hij overleed in 2010 aan de gevolgen van maagkanker. Maar op het Duitse Wacken Open Air Festival vorig jaar stond zijn naam toch mooi op het programma. Het bleek de primeur van een rockconcert waarbij een hologram werd gebruikt. Samen met zijn oude bandleden speelde Dio zijn beroemde track We Rock. Op 20 december staat zijn hologram in 013.

Maar Dio is niet de eerste ster die het podium als hologram heeft beklommen. Eazy-E, kwartdeel van de gangsterfunk groep N.W.A. zag het showlicht al in 2013 op het Rock The Bells festival, waar hij samen met DJ Yella en Bone Thugs-n-Harmony lekker nostalgisch Straight Outta Compton, Boyz-N-The Hood en Foe Tha Love Of $ rapte.

Baas boven baas, Tupac was eerder. In 2012 was zijn geestelijke verschijning te zien op Coachella naast Snoop Dogg en Dr. Dre.

En natuurlijk mag The King Of Pop niet missen in het rijtje, dat zou oneerbiedig zijn.

Zappa zal nog even op zich laten wachten, maar om fans extra warm te krijgen: er wordt ook gewerkt aan Joe’s Garage: The Musical, gebaseerd op zijn driedelige rockopera uit 1979, waar Zappa de rol zal vervullen van Central Scrutinizer.

Foto: Heinrich Klaffs (CC)

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
'Vergeleken met de Britten is Famke maar braafjes'
muziek in coronatijd

‘Vergeleken met de Britten is Famke maar braafjes’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Frank Zappa keert terug als hologram (nieuws) | OOR