column

'Geit is groter dan Typhoon, Geit is de grootste ooit'

Typhoon stelde in de vorige OOR dat de popjournalistiek het contact met de jeugd verliest. Wij lijken er nauwelijks van doordrongen dat Frenna een van de grootste popsterren van het moment is, zei hij. Daar heeft hij natuurlijk een punt, maar hij vergat te vermelden dat wij er evenmin van doordrongen zijn dat ook Geit een van de grootste popsterren van het moment is. Daarbij moet worden aangetekend dat de grootheid van Geit van een geheel andere orde is dan die van Frenna. 

Geit is geen geit maar een mens. Halverwege maart, het was rotweer, zette Geit een 27 minuten durende video online, getiteld Even Pauze Van Fascisten NYE Megafestijn. Geit doet daarin iets wat vreemd genoeg maar weinig muzikanten doen. Geit heeft een videoclip gemaakt die volledig samenvalt met zijn muziek. Meestal gaat het anders, dan is er eerst het lied en dan de clip. Daar zitten mooie dingen tussen, maar ze zijn vrijwel altijd gemaakt omdat je nou eenmaal een video nodig hebt om op MTV of YouTube te komen. 

Muzikaal is Geit bijzonder origineel. Goed, hij heeft vast wel eens naar van die TikTok-hyperpop geluisterd waar de jeugd tegenwoordig van houdt. Black Dresses en 100 Gecs en PC Music en zo. Dat ken ik heus wel, Typhoon.

Frenna vindt zijn weg naar het publiek ook wel zonder ons. Geit niet. Wij moeten Geit helpen. Even Pauze Van Fascisten NYE Megafestijn is een maand na verschijnen 130 keer bekeken. Er is één reactie geplaatst, door iemand die Ramon heet of zich Ramon noemt, dat weet je maar nooit op het www. Misschien heeft Geit het zelf geschreven, of is het een Russische bot. Dat doet er niet zoveel toe. Het draait om de inhoud van de reactie van Ramon. Die luidt: Heel erg goed dit. 

Ramon heeft gelijk. Geit is heel erg goed. Geit is het beste wat ik dit jaar gehoord heb. Wat ik dit jaar beleefd heb, moet ik zeggen. Geit is een one-man Brockhampton. Geit is pop en noise en hiphop en techno en Daniël Lohues. Geit is groter dan Frenna. Geit is groter dan Typhoon. Geit is the greatest of all time. Geit is Geit en Ramon is zijn profeet. Het klinkt misschien alsof ik loop te raaskallen. Dat komt doordat ik de juiste woorden niet kan vinden. Misschien bestaan de juiste woorden niet. Dat maakt niet uit, je moet niet te veel vertellen over Geit.

Even Pauze Van Fascisten NYE Megafestijn komt het beste tot zijn recht wanneer je als luisteraar zo weinig mogelijk voorkennis hebt. Je moet alleen weten dat je die 27 minuten er echt voor uit moet trekken. Niet even spieken om te kijken of het wat is. Gewoon gaan zitten. Groot scherm, volume hoog, gelukkig zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
Goldband luistert Nederpop: 'Hoor ik nou Ernst Jansz?'
luistertest
goldband

Goldband luistert Nederpop: ‘Hoor ik nou Ernst Jansz?’

Goldband – als je voor pret bent. De voormalige stukadoors verrasten vorig jaar met de eighties-synths en Nederlandstalige teksten op ...
Meat Loaf: de zwaarste jongen uit de popmuziek
in memoriam

Meat Loaf: de zwaarste jongen uit de popmuziek

Marvin Lee Aday, die we allemaal kennen als de imposante, volumineuze rockzanger Meat Loaf, is op 74-jarige leeftijd overleden ...

'Geit is groter dan Typhoon, Geit is de grootste ooit' (column) | OOR