column

'Geit is groter dan Typhoon, Geit is de grootste ooit'

Typhoon stelde in de vorige OOR dat de popjournalistiek het contact met de jeugd verliest. Wij lijken er nauwelijks van doordrongen dat Frenna een van de grootste popsterren van het moment is, zei hij. Daar heeft hij natuurlijk een punt, maar hij vergat te vermelden dat wij er evenmin van doordrongen zijn dat ook Geit een van de grootste popsterren van het moment is. Daarbij moet worden aangetekend dat de grootheid van Geit van een geheel andere orde is dan die van Frenna. 

Geit is geen geit maar een mens. Halverwege maart, het was rotweer, zette Geit een 27 minuten durende video online, getiteld Even Pauze Van Fascisten NYE Megafestijn. Geit doet daarin iets wat vreemd genoeg maar weinig muzikanten doen. Geit heeft een videoclip gemaakt die volledig samenvalt met zijn muziek. Meestal gaat het anders, dan is er eerst het lied en dan de clip. Daar zitten mooie dingen tussen, maar ze zijn vrijwel altijd gemaakt omdat je nou eenmaal een video nodig hebt om op MTV of YouTube te komen. 

Muzikaal is Geit bijzonder origineel. Goed, hij heeft vast wel eens naar van die TikTok-hyperpop geluisterd waar de jeugd tegenwoordig van houdt. Black Dresses en 100 Gecs en PC Music en zo. Dat ken ik heus wel, Typhoon.

Frenna vindt zijn weg naar het publiek ook wel zonder ons. Geit niet. Wij moeten Geit helpen. Even Pauze Van Fascisten NYE Megafestijn is een maand na verschijnen 130 keer bekeken. Er is één reactie geplaatst, door iemand die Ramon heet of zich Ramon noemt, dat weet je maar nooit op het www. Misschien heeft Geit het zelf geschreven, of is het een Russische bot. Dat doet er niet zoveel toe. Het draait om de inhoud van de reactie van Ramon. Die luidt: Heel erg goed dit. 

Ramon heeft gelijk. Geit is heel erg goed. Geit is het beste wat ik dit jaar gehoord heb. Wat ik dit jaar beleefd heb, moet ik zeggen. Geit is een one-man Brockhampton. Geit is pop en noise en hiphop en techno en Daniël Lohues. Geit is groter dan Frenna. Geit is groter dan Typhoon. Geit is the greatest of all time. Geit is Geit en Ramon is zijn profeet. Het klinkt misschien alsof ik loop te raaskallen. Dat komt doordat ik de juiste woorden niet kan vinden. Misschien bestaan de juiste woorden niet. Dat maakt niet uit, je moet niet te veel vertellen over Geit.

Even Pauze Van Fascisten NYE Megafestijn komt het beste tot zijn recht wanneer je als luisteraar zo weinig mogelijk voorkennis hebt. Je moet alleen weten dat je die 27 minuten er echt voor uit moet trekken. Niet even spieken om te kijken of het wat is. Gewoon gaan zitten. Groot scherm, volume hoog, gelukkig zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...
Arctic Monkeys in 40 songs: de groeistuipen van Alex Turner
achtergrond

Arctic Monkeys in 40 songs: de groeistuipen van Alex Turner

‘Onze leeftijdsgenoten interesseren zich alleen voor meisjes en uitgaan, daar zingen wij dus over.’ Zo stelden ze ooit zelf het ...

'Geit is groter dan Typhoon, Geit is de grootste ooit' (column) | OOR