expositie

Een gitzwarte expositie over goth in Den Bosch

The bats have left the bell tower… maar de tentoonstelling GOTH – Designing Darkness is nog tot 18 april te zien in het Design Museum in Den Bosch. Bij deze stijlvol vormgegeven tentoonstelling verweven duisternis en bewegende schaduwen subtiel uiteenlopende elementen uit twee eeuwen gothcultuur.

Foto Joe Bangay

De objecten zijn in bruikleen van onder meer het Kröller-Müller Museum, Musée d’Orsay, de Hamburger Kunsthalle en het Royal Institute of British Architects. Omdat de subcultuur in de vroege jaren tachtig voortkwam uit de nazaten van de punkbeweging is muziek prominent vertegenwoordigd. 

Zo stuit je, tussen de rouwsieraden, kroonluchters, vleermuizen en schedels door, op muurprojecties van onder meer The Cure’s Hanging Garden en Corbijn’s Atmosphere clip van Joy Division. Het portret van Siouxsie Sioux, in 1981 gemaakt door Joe Bangay ter promotie van het album Juju, is een levensgrote blikvanger.

Samen met de Verkadefabriek en popzaal Willem Twee organiseert het Design Museum op zaterdag 5 en zondag 6 maart bovendien het festival Oh My Goth!, met macabere filmclassics en optredens van onder meer Tramhaus, Rats on Rafts, Gewalt en Skemer. Meer bands volgen dus houd de site in de gaten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden
in memoriam

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden

Als zanger, liedjesschrijver en tekstdichter van The Pogues loodste Shane MacGowan de Ierse muziektraditie richting 21ste eeuw ...
OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR
oor-shop

OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR

Stop de persen! Ons tweede boek is klaar. Two years in the making, ruim vier kilo in de hand, op glorieus ...
Voor The Prodigy is Keith Flint onvervangbaar, maar niet onmisbaar
concert
the prodigy

Voor The Prodigy is Keith Flint onvervangbaar, maar niet onmisbaar

Tegenover het enorme podium van de Ziggo Dome werpt een reusachtige pop een schaduw over het publiek. Dat gigantische decorstuk ...

Een gitzwarte expositie over goth in Den Bosch (expositie) | OOR