best kept secret

Goudhaantjes van De Staat baden in geel licht

De prijs voor origineelste en meest alomvattende aanwezigheid op Best Kept Secret gaat dit jaar naar De Staat. Allang geen geheim meer in eigen land, grijpen Torre Florim en consorten hun status aan om geheel in lijn met hun yellow, blue, red-concept ook live de nummers gescheiden per kleur ten gehore te brengen. Elke kleur correspondeert met de overheersende emotie in de muziek, wat ook terug te zien is in de programmering: rood (duister) krijgt een plekje in rockschuur The Cashbah op zondagavond, terwijl blauw (melancholisch) op zaterdagochtend invulling geeft aan de collectieve kater van vrijdagavond.

Fotografie Anne-Marie van Rijn

Deze avond spelen de mannen uit Nijmegen om 00:00 uur in de Two hun gele, lichtvoetige werk. Geel staat voor de kenmerkende combinatie van puntige gitaarrock met snerpende synthesizers, waarmee de band de afgelopen jaren furore maakte. Dit thema bevat veruit de meeste hits van succesalbums O (2015) en Bubble Gum (2019). Wat betreft de drie optredens dit weekend, geeft een al te rigide indeling naar kleur wel te denken. Het gevaar van eentonigheid ligt op de loer, en bevat een geel gekleurde setlist wel de nodige rustpunten tussen al het uptempo geweld?

Het optreden opent à la wijlen Michael Jackson met een wit doek waarop de silhouetten van de bandleden zijn geprojecteerd. Wanneer het doek valt, komt de band tevoorschijn, geplaatst in een gestileerd decor van gele gordijnen, geel beklede voetstukjes en een paneel van goudgele ledverlichting. Florim, zoals vaker gestoken in een onberispelijk wit colbert, lijkt even in de televisiestudio van zijn eigen miljoenenjacht te zijn beland, maar deze vergelijking verdwijnt al snel naar de achtergrond als de band strak en in hoog tempo de verscheidene hoogtepunten uit zijn oeuvre op het publiek afvuurt.

Vroeg in de set klinken de hoge synthesizertonen van Peptalk, waarbij bandleider Florim het publiek commanderend toezingt, terwijl hij een ballon van het nabije The Chemical Brothers optreden wegtrapt. Deze ballonnen had de band niet van de buren hoeven lenen. Een waarlijk visueel spektakel van oogverblindende ledverlichting tilt de muzikale krachtpatserij naar een hoger plan. Ook heeft de band geïnvesteerd in kanonnen met gele slierten voor feestelijke afsluiter Bombti.

Van verzadiging met de kleur geel is vanavond geen sprake. Bescheiden hit Make The Call (‘Het zou me niet verbazen als iedereen dit nummer meezingt’) kent een wat uitsponnen middenstuk als enig ingebouwd rustpunt van de show. Verder bestaat er genoeg variatie binnen de nummers zelf – het is opvallend hoeveel oudere nummers binnen het gele thema blijken te passen – en ook de verschillen in uitvoering (het dansje bij Pikachu, Florim met vuist in de lucht op een hoogwerker tijdens Peace, Love And Profit) houden het optreden fris.

Bijkomend voordeel: het onvermijdelijke Witch Doctor wordt een keer overgeslagen. Het festivalpubliek bewijst ook prima los te kunnen gaan op de dansbare discobeat van Get On Screen. De band gaat al zeventien jaar mee en laat vanavond andermaal zien een unieke – excuzes le mot – staat van dienst binnen het Nederlandse muzieklandschap te hebben bereikt. Tot morgen, tot overmorgen.

Gezien: Best Kept Secret 2023, 9 juni (0.00 uur) in de Two. Lees hier al onze verslagen van Best Kept Secret.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...
Samen Tegen Elkaar
pop
Goldband

Samen Tegen Elkaar

In Grand Hotel Europa, de bekende roman van Ilja Leonard Pfeijffer, maakt het naar de schrijver vernoemde hoofdpersonage een documentaire ...

Goudhaantjes van De Staat baden in geel licht