boek

Literaire ambities in de popmuziek: zelf­overschatting of talent?

In de popgeschiedenis heeft menig muzikant zijn instrument tijdelijk ingeruild om een uitstapje te maken naar de literaire kunsten. Bob Dylan schreef een roman, Tupac ging dichten en Nick Cave heeft het geschreven woord ingezet voor alles van scenario’s tot essays. Ondanks het soms ruige exterieur worden artiesten gekenmerkt door sensitiviteit en introversie, waardoor de solitaire bezigheid van schrijven niet geheel ontoepasselijk is voor een beroemde muzikant.

In het boek Grondtonen worden gevierde – maar ook onontdekte en geflopte – literaire werken van dertig bekende westerse muzikanten uit de 20ste en 21ste eeuw uitgelicht. De besproken muzikanten worden onder de loep genomen door een select groepje schrijvers, onder wie OOR’s eigen Tom Engelshoven, die zich uitlaat over de Noorse Jo Nesbø, die als popster slechts in eigen land potten wist te breken totdat hij thrillers ging schrijven waarvan hij wereldwijd veertig miljoen exemplaren wist te verkopen. Niet slecht.

Ook Nederlandse namen komen aan bod, zoals Herman Brood, die zure kritieken ontving op zijn dichtdebuut, en Pepijn Lanen alias Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig, die met hedendaagse verhalen en poëzie een verrijking is gebleken voor de Nederlandse taal (hij won vorige maand de Lennaert Nijghprijs voor beste Nederlandse tekstdichter van het jaar). En dan zijn er natuurlijk de grote overzeese helden, waaronder Serge Gainsbourg, Patti Smith, John Lennon, Morrissey en Leonard Cohen. Waarbij laatstgenoemde natuurlijk niet kon ontbreken, want Grondtonen is samengesteld door Francis Mus, literatuurdocent en Cohen-expert.

De auteurs van Grondtonen bieden een boeiende en waarheidsgetrouwe kijk op bekende muzikant-schrijvers en doen dus geen pogingen om mindere literaire werken op te waarderen tot iets wat ze nooit waren. Een liefhebber van muziek wordt niet verleid tot het aanschaffen van literatuur die het resultaat is van zelfoverschatting, maar krijgt een intrigerend overzicht van artiesten die zich van een andere kant hebben laten zien.

GRONDTONEN – ALS MUZIKANTEN SCHRIJVERS WORDEN onder redactie van Francis Mus is op 20 maart verschenen bij uitgeverij Spectrum. Als je nu een halfjaarabonnement (€34,-) op OOR neemt, krijg je de verhalenbundel als welkomstgeschenk! Kijk hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie
achtergrond

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie

62 is nog jong, in de huidige rock & roll-wereld. Toch heeft Bono z’n memoires al voor de eeuwigheid vastgelegd ...
Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden
nieuws
fleetwood mac

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij ...
Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023
nieuws

Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023

Ook IDLES, Slowthai, Froukje, Phoenix, Romy, Sleaford Mods, Weval, Working Men's Club en The Whitest Boy Alive komen naar de ...

Literaire ambities in de popmuziek: zelf­overschatting of talent? (boek) | OOR