best kept secret

Headliner Alt-J is móói maar blijft ook beschaafd

Vijf minuten voor opkomst knalt de klassieker Hey Boy Hey Girl van Chemical Brothers uit de luidsprekers van Best Kept Sectret. Als deze inloopmuziek voor Alt-J door Alt-J zelf is uitgezocht, maken ze het zichzelf bewust bijzonder moeilijk. Zoveel beats per minute en zo’n hoge dansfactor gaan ze zelf nooit meer halen als headliner van de vrijdagavond. Zelfpijniging. Dat valt mee. Zelfovertuiging is een beter woord, want het moet gezegd: die trage opener met een surplus aan lage tonen mist ook zijn effect niet.

Fotografie Hub Dautzenberg

‘Ik heb mijn ziel verkocht’, hoor ik een van de heren zingen in Bane, openingstrack van het laatste album The Dream. De stemmen van Joe Newman (gitaar/bas) en Gus Unger-Hamilton vullen elkaar prachtig aan. De een zingt wat nasaler, de ander wat hoger en zuiverder. Op het podium is het de hele show, toch bijna anderhalf uur, drie op een rij. Statischer kan een optreden niet zijn. Hoe belangrijk kan een lichtshow met ronduit verpletterend fraaie visuals zijn als compensatie daarvan? Nou, in dit geval is die essentieel. Hoed af voor de kunstenaar die dat in elkaar zette.

Want is Alt-J eigenlijk een saaie groep op het podium? Ja. Hebben ze wel een paar dozijn mooie liedjes? Ja, dat ook. Die spelen ze ook prima, en het geluid is werelds. Maar aan een beetje opsmuk, nee, daar doen ze niet aan. Zelfs de behoorlijk massaal meegezongen culthits worden nergens verlengd, van extra beats of een extended version voorzien. Het blijven korte afgeronde songs. Het is wat het is. Dat het publiek het intro en het refrein van het inmiddels toch al weer tien jaar oude Matilda al zingend volledig voor zijn rekening mag nemen is al heel wat.

Toch is de band uitgelaten. Ze staan voor het eerst in vier jaar weer op een festival, voor de derde keer op Best Kept Secret en voor het eerst als headliner van een dag. Feestnummers zullen het nooit worden, toch mag het optreden terecht op veel bijval rekenen en blijven de visuals – met veel water, kwallen, scholen vissen, haaien zelfs en kaarsen om podium One op dag één uit te blazen – oogverblindend mooi.

De organisatie verdient een pluim om het aan te durven deze band deze prominente plek op het affiche te geven. Want gewaagd blijven het a capella gezongen stuk en sommige songs van The Dream wel degelijk, zoals Philadelphia met een sample uit een klassieke opera en de synthesizer die even klinkt als een klavecimbel. Prima optreden, maar beschaafd blijft alles wel. Ondanks het feit dat er nog flink bewogen wordt op onder meer de nieuwe tracks U&Me en Hard Drive Gold, en de oudere tracks Breezeblocks en Left Hand Free tijdens de toegift. Het echt uitbundige feestje is voor de dj’s wat dieper in de nacht.

Gezien: Best Kept Secret 2022, Stage One (22.30 uur). Lees hier al onze verslagen van Best Kept Secret.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Headliner Alt-J is móói maar blijft ook beschaafd