OORwoord

'We zetten ons geld even op iets van dicht bij huis'

Het was waarschijnlijk het meest surrealistische tafereel tijdens de jaarlijkse Rotterdamse underground-driedaagse Left Of The Dial: de noiserockers van het Japanse Bo Ningen, hun meterslange zwarte haar permanent verstrikt in gitaarsnaren, op klaarlichte dag midden in een voormalige kerk. Schitterende culture clash en meteen ook de enige act die totaal afweek van de rest van het aanbod.

Relatief oude mannen immers, die Japanners, al bijeen sinds 2006. In dat jaar droegen alle andere muzikanten op LOTD nog een luier. Althans, zo leek het. Maar juist dat maakt het leukste – en minst pretentieuze – meerdaagse stadsfestival van Nederland tot wat het is: een belevenis waarbij je voortdurend het gevoel hebt dat je in een kraamkamer staat, of in het beste geval een oefenruimte. Het aanbod, grotendeels Brits, is piepjong en zo goed als onbekend. LOTD doet niet aan publiekstrekkers. Het blokkenschema bestuderen levert vooral vraagtekens op: wie zíjn al deze bands? Zodra je gediplomeerde fijnproevers aanschiet voor tips, blijken ook zij de voorafgaande dagen te hebben doorgebracht op Spotify, op zoek naar muziek-bij-de-namen.

De praktijk op de podia illustreert het allemaal prachtig: onwennige Britse schooljongens op stedentrip, half puber maar ook al een beetje hooligan, het slaapgebrek nog duidelijk van de bleke gezichtjes af te lezen. En dan maar spelen, meestal iets met postpunk of praatzang. De ene band (Deadletter, Folly Group) laat vervolgens een gedenkwaardige energiebom afgaan, de andere (Soup!, Public Body) blijkt nog verlegen zoekend naar een podiumhouding, een snufje charisma.

Gelukkig is er nog die ene groep die er al helemaal klaar voor is, die we in 2023 op alle festivals gaan terugzien, het popjournalistensnoepje van vorige maand bovendien: The Bug Club. Hyperaanstekelijk trio uit Wales met een voorman die stoïcijnse zangpartijen combineert met virtuoze gitaarlicks en een bassiste met de stage moves van AC/DC’s Angus Young. Zien is snappen. Maar eerst zetten we ons geld nog even op iets van dichter bij huis, iets wat níet op LOTD stond maar volgens ons wel een ander prestigieus podium verdiende: de cover van OOR.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
SNIESTER met o.a. John Coffey, Deadletter
Club OOR
Sniester met o.a. John Coffey, Deadletter

SNIESTER met o.a. John Coffey, Deadletter

ABONNEE EN WIL JE VERDER LEZEN? INLOGGEN BEN JE NOG GEEN LID? OOR.NL Onbeperkt toegang tot OOR.NL. Eerste maand gratis, ...

'We zetten ons geld even op iets van dicht bij huis'