boek

Het Concerto-boek trekt je direct de platenzaak in

Ergens in het boek Concerto staat te lezen: ‘Muziek is een plek. Ze komt pas tot leven als je naar binnen gaat.’ Dat slaat op Concerto, maar ook op dit dikke boek over de Amsterdamse platenzaak. Met een fijne vertelstijl zuigt historicus en romanschrijver Ewoud Kieft je vanaf de eerste regels direct mee in de wereld van Concerto, dat op 26 november 1955 zijn deuren opende.

Foto Stephan Vanfleteren

Het boek begint echter in 1998, als de schrijver ondanks zijn gebrekkige muziekkennis wordt aangenomen als platenverkoper en vervolgens zeven jaar bij Concerto blijft werken. Vanuit deze positie beschrijft hij uitvoerig de ontstaansgeschiedenis van de winkel, met als voorloper een zaak in Castricum. Hiernaast belicht hij aan de hand van personeelsleden en bijzondere klanten diverse stromingen in de muziek, vaak gekoppeld aan een tijdsbeeld. Bij voormalig medewerker Bas wordt op een over de top manier de diversiteit in het metalgenre besproken. De 20.000 jazzplaten van de obsessieve verzamelaar Niels Lettinga kwamen na zijn dood in 2002 allemaal bij Concerto terecht. Hier grijpt Kieft de kans om uit te wijden over bebop en hardbop, jazzclubs in Amsterdam en jazzconcerten in het Concertgebouw.

En passant introduceert hij ook de 17-jarige Hans Dulfer, die de hoes van een plaat van Sonny Rollins staat te bestuderen. Ook Herman Brood komen we tegen, als hij probeert gesealde platen met Bijenkorf-sticker te koop aan te bieden of als hij met platen onder zijn pyjama de deur uit wil lopen. Kieft graaft verder grondig in de jeugd en levensloop van de diverse eigenaren, tot en met die van de huidige Concerto-baas Dick van Dijk. Het hele boek ademt historie, maar vastgelegd op toegankelijke en vermakelijke wijze. In mijn digitale versie stonden geen foto’s. Hopelijk in het echte boek wel. Anders pak je er het eerder verschenen Concerto fotoboek bij.

CONCERTO van Ewoud Kieft is op 2 december verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij,

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...

Het Concerto-boek trekt je direct de platenzaak in (boek) | OOR