Achterover in de fauteuil, pantoffels aan, voeten op het dressoirtje, luiken dicht, Stetson op je kop, drankje binnen handbereik, Johnny Cash: The Life In Lyrics opengeslagen op schoot. Met de Man In Black als standvastige rots en moreel kompas. Warm, knus, boeiend, spiritueel, geborgen, leerzaam en mogen we er het woord ‘tijdloos’ aan toevoegen? Fijnere tijdsbesteding voor de komende wintermaanden is nauwelijks denkbaar, laat de Bijbelse stormen (oorlog, verkiezingen, verschrikkingen, klimaatrampen, AI, Elon Musk, gekrakeel) buiten maar razen. Met Johnny Cash zit je gebeiteld.
Johnny Cash: The Life In Lyrics is een heerlijk, prachtig opgemaakt boek. Robuust. Stevig. Imponerend. Tweeënhalf kilo Cash voor vijf tientjes. Voor de muziekliefhebber het koffietafelboek der koffietafelboeken. Een boek met meerwaarde. 384 bladzijden om ultiem in te grasduinen, te bladeren, te lezen, te kijken. Prima vertaling door Robert Neugarten, die zo langzamerhand is uitgegroeid tot een kwaliteitsgarantie voor belangrijke uit het Engels vertaalde popboeken op de Nederlandse markt.
Het boek is opgezet rond de songteksten van 125 van de 600 door Johnny Cash geschreven liedjes, waarvan de achtergrond wordt beschreven en becommentarieerd door Mark Stielper, historicus met de familie Cash als specialisme, door Johnny omschreven als iemand die ‘meer over mij weet dan ikzelf’. Stielper selecteerde deze 125 songs van de alweer twintig jaar geleden op 71-jarige leeftijd overleden countrygigant met de granieten bariton, in samenwerking met zijn nabestaanden, onder wie zoon John Carter Cash.
Laatstgenoemde schrijft in het voorwoord dat gospelmuziek en de bijbel de voornaamste inspiratiebron waren voor zijn vaders creativiteit, die opgroeide in het zuiden van Arkansas, waar kerk en katoenplukken en een zwaar leven centraal stonden. Mark Stielper legt uit dat Johnny altijd, ook in zijn liedjes, de kant van ‘the poor and beaten down’ koos. De marge van de maatschappij, waar hij zelf ook terecht kwam door zijn zucht naar drugs, drank en vrouwen. De marge die hij zelf ook opzocht door zich te verplaatsen in misdadigers en moordenaars (‘I shot a man in Reno just to see him die’) en in gevangenissen op te treden. Hij komt op dat idee nadat hij – als militair uitgezonden naar Duitsland – in Beieren de film Inside The Walls Of Folsom Prison ziet.
Een foto van Johnny in de sneeuw ‘op verlof in Garmisch-Partenkirchen’ ontbreekt niet. De mooi afgedrukte fotografie is van hoog niveau en biedt veel extra. De joelende inmates, Johnny die zijn gitaar gebruikt als geweer, vissend in een kano, liefdevol bewonderend kijkend naar zijn zingende vrouw June Carter Cash – het is onbetaalbaar. Je aanstarend op de farm met een lege en tegelijk alwetende blik vanonder een strooien hoed, op bezoek in Jeruzalem bij de Klaagmuur (June en hij gingen er in 1972 heen op huwelijksreis, hij schreef er een boek over: Johnny Cash – The Holy Land). In Alaska als oude man.
Zijn bijbel, waarin hij zijn adres opschreef, voor mocht hij hem kwijtraken. Als je je zintuigen nog meer wilt verwennen, dan kun je op Spotify de playlist Johnny Cash: The Life In Lyrics aanklikken en alle 125 nummers uit het boek in volgorde afdraaien. Prachtige soundtrack bij een indrukwekkend mooi boek.
JOHNNY CASH: THE LIFE IN LYRICS door Johnny Cash en Mark Stielper is verschenen bij uitgeverij Spectrum.