nieuws

Festivalgangers besmet, extra geld voor evenementen

De festivals die afgelopen week plaatsvonden geven weinig hoop voor de rest van de toch al grotendeels geannuleerde festivalzomer. Na afloop van Verknipt (Utrecht) en Ploegendienst (Breda) bleken honderden bezoekers besmet met het coronavirus.

Foto Arend Jan Hermsen (Down The Rabbit Hole)

Volgens de GGD zijn 424 bezoekers van dancefestival Ploegendienst achteraf positief getest op corona. Het festival vond plaats in het weekend van 3 en 4 juli en trok 10.000 bezoekers naar de Galderse Meren onder Breda.

De GGD benadrukt dat een deel van deze mensen na het festival nog naar de kroeg is geweest, dus ook daar kan de besmetting zijn opgelopen. De festivalorganisator legt de oorzaak tegenover BN DeStem bij de opzet van het toegangssysteem.

Een test van 40 uur oud volstond om binnen te komen en met een Janssen-vaccin mocht je meteen op stap. ‘Men had natuurlijk wel kunnen verwachten dat dit zou gebeuren als je op deze manier het land opengooit’, zegt organisator Tijn Kapteijns.

Verknipt

Ook na het dancefestival Verknipt bleken zo’n duizend mensen besmet, meldde het AD gisteren. Het evenement in de open lucht trok 20.000 mensen. De organisatie heeft naar eigen zeggen alles volgens de regels gedaan. ‘En nog meer dan dat.’

Bezoekers van het tweedaagse festival moesten via de CoronaCheck-app aantonen dat ze negatief waren getest, gevaccineerd of hersteld van een eerdere coronabesmetting. Bij de ingang vond ook een ID-check plaats.

Ondertussen hebben tientallen partijen zich aangesloten bij het kort geding van ID&T tegen de overheid. De organisator vindt dat festivals wel degelijk veilig en verantwoord georganiseerd kunnen worden, mits de geadviseerde richtlijnen van de Fieldlabs worden gevolgd. Deze zaak komt vrijdag voor de rechter.

Extra geld

Het kabinet maakte woensdag bekend dat er nog eens 135 miljoen euro beschikbaar wordt gemaakt om getroffen evenementensector te ondersteunen. Het maximale subsidiebedrag gaat van 80 procent naar 100 procent van de gemaakte kosten, de termijn om een aanvraag in te dienen wordt verlegd en kosten die gemaakt zijn voor artiesten van buiten de EU vallen nu ook onder de regeling.

Eerder deze week vroegen de brancheorganisatie in de evenementensector om duidelijkheid van de overheid. Festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Paaspop kunnen niet tot half augustus wachten of hun festival mag doorgaan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement
bij een half jaar

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze muziekpakket uit. We hebben de ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
But Here We Are
album
Foo Fighters

But Here We Are

Twijfelde iemand eraan of deze plaat er überhaupt zou komen na het plotselinge overlijden van drummer Taylor Hawkins vorig jaar? ...

Festivalgangers besmet, extra geld voor evenementen (nieuws) | OOR