nieuws

I.M. JOHNNY RAMONE

En toen was er nog een: drummer Tommy Ramone is het bandlid dat de andere Ramones van de originele line-up heeft overleefd. Na Joey (2001) en Dee Dee (2002) overleed 15 september jl. gitarist Johnny Ramone, na een vijf jaar durend gevecht met prostaatkanker.

Geboren in 1948 als Johnny Cummings, in 1974 werd hij Ramone, zonder te beseffen dat hij speelde in een van de meest invloedrijke bands ooit. Hun popliedjes in een leren jasje van snelle rock & roll, hebben de basis gelegd voor bijna alles wat nu punk en alternatief heet. Na 22 jaar Ramones en 2.263 live-shows vond de band het in 1996 mooi geweest.

Johnny keek als fervent tegenstander van drugs nuchter terug op zijn imposante loopbaan: ‘Het was een baan, en ik deed gewoon mijn werk.’ Hij stond ook bekend als overtuigd Republikein, iets wat hem door Joey en Dee Dee niet altijd in dank werd afgenomen. Toen Stray Cats-bassist Slim Jim Phantom tegenover Johnny klaagde over zijn hoge belastingaanslag, had hij ook zijn antwoord klaar: ‘Dan moet je Republikeins stemmen, zodat de belastingen verlaagd worden.’ Johnny Ramone: een even gewone als afwijkende man, die zijn eigen mening en stijl trouw bleef. Rock in peace. (LR)

RAW (IMAGE ENTERTAINMENT/BMG) DVD
WE’RE OUTTA HERE! (EAGLE VISION/PIAS) DVD
Goed getimed, deze dvd’s. Na Joey (15 april 2001) en Dee Dee (5 juni 2002) overleed een week geleden Johnny (15 september 2004). ‘And then there was one…’
Tommy, de originele drummer. Marky, die Tommy na de onovertroffen eerste drie albums afloste en de groep op een afwezigheid tussen 1983 en 1987 na trouw bleef, volgde zijn collega’s sinds zijn terugkeer met een handycam. Die amateuropnames (hij zou meer dan tweehonderd Hi-8 tapes van twee uur volschieten) vormen de hoofdmoot van ‘Raw’. Johnny, Joey, Dee Dee – en CJ Ward, die in 1989 de basgitaar van Dee Dee omhing – in de, nou ja, herfst van hun carrière. Drie zorgeloze punkers op reis. Stripfiguren. Alle ellende (ruzies, drugs etc.) wordt zorgvuldig buiten beeld gehouden.

Het is ‘Ramonesmania’ voor en na. De privé-filmpjes van Marky zijn verknipt met tv-optredens, MTV-beelden, de feestelijke huldiging in de Rock & Roll Hall of Fame en cameo’s en gastoptredens van sterren als Bono, Robbie Krieger (Doors), Eddie Vedder, Carly Simon en Debbie Harry. Een beetje een rommeltje om eerlijk te zijn, maar wel leuk. En: aan elkaar gepraat door Johnny en Marky.

De kers op de taart is ‘I Ramone’, een half uur durende concertregistratie uit 1980, live in Rome, vlak na de release van het door Phil Spector geproduceerde ‘End Of The Century’. Hier zien we Johnny, Joey, Dee Dee en Marky op hun best. Op 6 augustus 1996, na 22 jaar, veertien studioalbums en vijf livealbums, gaven de Ramones hun allerlaatste concert. De show, in The Palace in L.A., is vastgelegd op ‘We’re Outta Here’. Dee Dee deed weer even mee, net als Chris Cornell, Ben Shepherd (Soundgarden), Eddie Vedder weer, Lemmy en Tim Armstrong (Rancid). De band raast door zijn grootste hits, vooral nummers van de eerste lp’s, en die horen we natuurlijk het liefst.

Als bonus laten de filmmakers wat beroemde vrienden aan het woord, verknippen ze het concert met amateurbeelden (sommige dateren uit 1974, als vier snotterige gastjes in een oefenruimte in New York hun eerste liedjes proberen te spelen), en plakken ze er ook wat tv-optredens tussen. Opnieuw: een beetje rommelig, maar erg leuk. Rest er één vraag: wat is er eigenlijk van Tommy geworden? KOEN POOLMAN

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

I.M. JOHNNY RAMONE (nieuws) | OOR