column

'Ik voorspel dat er op korte termijn grote AI-sterren zullen opstaan'

Groot was de opwinding toen liedjesgenerator Suno onlangs zijn nieuwste versie lanceerde. Geef hem een simpele opdracht en hij poept in elke gewenste stijl een keurig liedje uit.

Maar zoals dat gaat met opwinding verdween ze net zo snel als ze gekomen was. Muzikanten en journalisten benadrukten dat die Suno-liedjes ondermaats zijn en dat mensen altijd een voorkeur zullen hebben voor échte artiesten. Makers van inwisselbare reclamemuzak kunnen door AI misschien wat lastiger aan opdrachten komen, maar verder verandert er niets.

Het tegendeel is waar. Kunstmatige intelligentie zal de muziekwereld de komende jaren op zijn kop zetten.

Ik durf niet te zeggen of het ooit zal lukken om met één druk op de knop het perfecte liedje te creëren. Vooralsnog is daar geen sprake van, niet in de laatste plaats omdat AI geen fatsoenlijke songteksten kan schrijven. Muziek blijkt eenvoudiger dan taal, wat evolutionair zeer goed te verklaren is: de klank kwam voor het woord. Maar wie zelf teksten schrijft of instrumentale muziek maakt, kan met AI een eind komen.

Dat vergt wel enig inzicht. AI-muziek is een nieuw domein. Er zullen nieuwe genieën opstaan. Mensen die niet per se een instrument kunnen bespelen en ook niet hoeven te weten hoe je Ableton opstart, maar wel uit een zee van honderden gegenereerde variaties de juiste stukjes kunnen vissen, daarop voortbouwen en aldus prachtige muziek voortbrengen.

Meer nog zullen ‘echte’ muzikanten AI inzetten om hun liedjes aan te scherpen. Je laat de computer een wagonlading bridges uitspugen, pikt de beste eruit, tweakt hem nog een beetje en je eindigt met iets wat je zelf nooit verzonnen zou hebben. Wereldsterren als Beyoncé en David Guetta werken natuurlijk al lang op die manier, maar tot nu toe gebruikten zij mensen in plaats van eentjes en nulletjes. Wat dat betreft effent AI het speelveld.

Wat we ook zullen merken: de melodieën worden verrassender. De meeste liedjesschrijvers verzinnen eerst een zanglijn en passen hun tekst daarop aan, of ze schrijven hun teksten met een dwingend metrum in het hoofd. Suno blijkt er een ster in om extreem lange of juiste korte zinnen in een melodie te proppen die zowel natuurlijk als buitengewoon origineel klinkt.

En natuurlijk, er zal behoefte blijven aan artiesten van vlees en bloed, maar ik voorspel dat er op korte termijn grote AI-sterren zullen opstaan. Gezien het succes van de cartoonfiguren van Gorillaz en verkleedclubjes als Slipknot en Ghost is dat niet vergezocht.

Beroepsmuzikanten die hun baan verliezen kunnen aan de slag als jurist, want het wordt druk in de rechtszaal. Als je bijvoorbeeld een hit scoort met een AI-stem die erg op die van Adele lijkt, krijgt zij daar dan een vergoeding voor? En hoe sterk moet de AI-stem van de hare afwijken voordat haar rechten vervallen?

Interessante materie, maar niets nieuws onder de zon. Ook nu slepen artiesten elkaar voor de rechter vanwege gestolen basloopjes. In feite is de hele muziekwereld gebouwd op jatwerk.

Noem één recente hit die niet geïnspireerd is op iets dat al bestond en je krijgt een jaarabonnement op OOR van me cadeau.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

'Ik voorspel dat er op korte termijn grote AI-sterren zullen opstaan'