boek

In 'Made in America' is Jay-Z de grootste kunstenaar van deze tijd

Wat heeft filosoof Hegel te maken met de huwelijksproblemen van Beyoncé en Jay-Z? In de nieuwe biografie van Jay-Z wordt het verband gelegd. Weer eens wat anders dan de muziekbiografie met een chronologische opeenvolging van feitjes en dezelfde diepgang als het levensverhaal van een voetballer die weinig heeft meegemaakt.

Wetenschapper Michael Eric Dyson doet het anders. De socioloog onderzoekt de zwarte cultuur al jaren in zijn boeken over 2Pac, Obama, Martin Luther King en Malcolm X. Een rijtje waar Jay-Z makkelijk tussen past, vindt Dyson. Zeker in het begin van het boek blaast Dyson hoog van de toren hoe belangrijk Jay-Z wel niet is. Hij zet hem neer als groots dichter, wereldverbeteraar en de grootste kunstenaar van deze tijd. En hoewel Jay-Z op basis van zijn consistente prestaties en andere kwaliteiten onmiskenbaar een van de grootste rappers van onze tijd is, lijkt Dyson daar nog een hyperbool overheen te trekken. Zozeer dat hij in het tweede deel van het boek – waarin hij een kritischer toon hanteert – geschrokken lijkt van zijn eerdere beweringen. Made In America kent drie delen: hustling, poëzie en politiek. Het zijn de drie onderwerpen waarbinnen Dyson het werk van Jay-Z kan analyseren. De voormalige drugsdealer en ‘hosselaar’ Jay-Z heeft de transitie gemaakt van straat-hustlen naar commercieel hustlen. Dyson laat mooi zien dat er in de VS op basis van huidskleur onderscheid wordt gemaakt of het hustlen positief of negatief wordt beoordeeld. Zo heeft hij meer originele vondsten. Dat de manier waarop Jay-Z zijn teksten in zijn hoofd bedenkt en repeteert afstamt van de orale traditie uit de slavernij bijvoorbeeld en dat zijn zoektocht naar commercieel succes geen knieval was voor de witte massa, maar een manier om met het verdiende geld iets terug te kunnen doen voor zijn oude wijk en de zwarte Amerikaanse bevolking. En Hegel is er dus om Beyonce’s album Lemonade als these, Jay-Z’s 4:44 als antithese en het gezamenlijke Everything Is Love als synthese te duiden. Het is een interessant deel, waar Dyson de problemen van mannelijkheid in de (zwarte) Amerikaanse cultuur analyseert. Toch is Made In America allesbehalve een zwaar theoretisch boek. De verschillende onderwerpen worden luchtig en enthousiast aangesneden. Het taalgebruik en de vervelende neiging muziek te willen rangschikken kunnen soms storen, maar dat weegt niet op tegen de waardevolle inzichten die het boek biedt.

JAY-Z – MADE IN AMERICA door Michael Eric Dyson is in november verschenen bij uitgeverij Spectrum. 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

In 'Made in America' is Jay-Z de grootste kunstenaar van deze tijd (boek) | OOR