afscheid

In Memoriam: Henny Vrienten (1948-2022)

Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden, zo maakte zijn familie maandag via concertorganisator MOJO bekend. De precieze doodsoorzaak werd niet gegeven, maar de zanger, bassist en componist was al geruime tijd ziek. 

Fotografie Kees Tabak

Vrienten verscheen in de jaren zeventig aan het muziekfront, maakte platen onder pseudoniemen als Ruby Carmichael en Paul Santos en schreef nummers voor onder andere The Cats. In de begeleidingsband van Boudewijn de Groot leerde hij Ernst Jansz kennen, met wie hij vanaf 1980 het centrale duo vormde van Doe Maar.

Die band had al een album op zak toen Vrienten bassist Piet Dekker verving, maar met singles als 32 Jaar (Sinds 1 Dag Of 2), Smoorverliefd, De Bom en Pa groeide Doe Maar in korte tijd uit tot tieneridolen. Doe Maar bezweek in 1984 onder z’n eigen succes, waarop Vrienten het solopad koos.

Hij componeerde voor films en televisieprogramma’s (Klokhuis, Sesamstraat) en bleef wel actief, maar liefst onder de radar. In het jaar 2000 stapten Vrienten en kompanen weer voor het voetlicht met Doe Maar, inmiddels beschouwd als vaandeldrager van de Nederpop – een reünie die in de twee daaropvolgende decennia regelmatig zou oplaaien. In 2021 werd een reeds uitgestelde afscheidstournee definitief afgelast, wegens gezondheidsproblemen van de zanger. 

Ook speelde Henny Vrienten de laatste jaren veelvuldig met George Kooymans en Boudewijn de Groot onder de noemer Vreemde Kostgangers. In die hoedanigheid sprak OOR hem in het najaar van 2017 voor het laatst, bij het verschijnen van tweede album Nachtwerk: ‘Wat mij betreft zijn leven en dood allemaal natuurkundige processen. Als het licht uit is, dan is het licht uit. Waarmee ik niet wil zeggen dat het licht uit moet, ik hou de gordijnen nog even open.’

In 2014 legden we Henny Vrienten OOR‘s Lastige Keuzes voor, waarbij hij onder andere sprak over de dood. ‘Je zult het niet van me horen als ik morgen ongeneeslijk ziek ben. Daar heeft niemand iets mee te maken’ Lees hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome
concert

Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome

Queen + Adam Lambert hadden in 2020 al met hun The Rhapsody tour in de Ziggo Dome moeten staan, maar ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

In Memoriam: Henny Vrienten (1948-2022) (afscheid) | OOR