afscheid

In Memoriam: Henny Vrienten (1948-2022)

Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden, zo maakte zijn familie maandag via concertorganisator MOJO bekend. De precieze doodsoorzaak werd niet gegeven, maar de zanger, bassist en componist was al geruime tijd ziek. 

Fotografie Kees Tabak

Vrienten verscheen in de jaren zeventig aan het muziekfront, maakte platen onder pseudoniemen als Ruby Carmichael en Paul Santos en schreef nummers voor onder andere The Cats. In de begeleidingsband van Boudewijn de Groot leerde hij Ernst Jansz kennen, met wie hij vanaf 1980 het centrale duo vormde van Doe Maar.

Die band had al een album op zak toen Vrienten bassist Piet Dekker verving, maar met singles als 32 Jaar (Sinds 1 Dag Of 2), Smoorverliefd, De Bom en Pa groeide Doe Maar in korte tijd uit tot tieneridolen. Doe Maar bezweek in 1984 onder z’n eigen succes, waarop Vrienten het solopad koos.

Hij componeerde voor films en televisieprogramma’s (Klokhuis, Sesamstraat) en bleef wel actief, maar liefst onder de radar. In het jaar 2000 stapten Vrienten en kompanen weer voor het voetlicht met Doe Maar, inmiddels beschouwd als vaandeldrager van de Nederpop – een reünie die in de twee daaropvolgende decennia regelmatig zou oplaaien. In 2021 werd een reeds uitgestelde afscheidstournee definitief afgelast, wegens gezondheidsproblemen van de zanger. 

Ook speelde Henny Vrienten de laatste jaren veelvuldig met George Kooymans en Boudewijn de Groot onder de noemer Vreemde Kostgangers. In die hoedanigheid sprak OOR hem in het najaar van 2017 voor het laatst, bij het verschijnen van tweede album Nachtwerk: ‘Wat mij betreft zijn leven en dood allemaal natuurkundige processen. Als het licht uit is, dan is het licht uit. Waarmee ik niet wil zeggen dat het licht uit moet, ik hou de gordijnen nog even open.’

In 2014 legden we Henny Vrienten OOR‘s Lastige Keuzes voor, waarbij hij onder andere sprak over de dood. ‘Je zult het niet van me horen als ik morgen ongeneeslijk ziek ben. Daar heeft niemand iets mee te maken’ Lees hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De 20 beste albums van 2022
OOR's Eindlijst 2022

De 20 beste albums van 2022

OOR presenteert de Eindlijst 2022! Met Big Thief, Fontaines D.C., Harry Styles, Bill Callahan, Wet Leg, The Smile en meer ...
De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie
achtergrond

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie

62 is nog jong, in de huidige rock & roll-wereld. Toch heeft Bono z’n memoires al voor de eeuwigheid vastgelegd ...
De speciale kerst-<span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De speciale kerst-OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met o.a. OOR's Eindlijst 2022, Big Thief Fontaines D.C., S10, Personal Trainer, Harry Styles, Bono, ...

In Memoriam: Henny Vrienten (1948-2022) (afscheid) | OOR