nieuws

In Memoriam: Mark Hollis (1955-2019)

Zanger/gitarist Mark Hollis van de Engelse eightiesband Talk Talk is overleden, zo maakte zijn familie maandagavond 25 februari bekend. De exacte sterfdatum en oorzaak zijn nog niet duidelijk. Hollis leefde sinds de late jaren negentig een teruggetrokken bestaan en werd 64 jaar.

Vraag een muzikale tijdgenoot naar zijn of haar favoriete album van de eighties en de kans is groot dat Spirit Of Eden (1988) van Talk Talk genoemd wordt. De Londense groep had zich op dat moment al onderscheiden dankzij hits als It’s My Life, Such A Shame en Life’s What You Make It, waarin populaire (synth)popstructuren werden aangevuld met dramatische invallen en het kenmerkende, a-typische stemgeluid van Mark Hollis.

Hollis was als zanger, gitarist en songschrijver het spilfiguur van Talk Talk, dat na drie succesplaten (The Party’s Over uit ‘82, It’s My Life uit ‘84 en The Colour Of Spring uit ‘86) het popidioom losliet en zich stortte op het experiment. Resultaat was Spirit Of Eden, met daarop geen hits, maar wel een baanbrekend palet aan rock, jazz, klassiek en ambient dat tegenwoordig wordt gezien als wegbereider van de post-rock. Radiohead en The Verve volgden in de voetsporen die Hollis en producer Tim Friese-Greene in het bedauwde gras zetten en later spraken ook artiesten als Elbow, Doves en Graham Coxon zich lovend uit over de gewaagde doch geslaagde anti-succesplaat van Talk Talk.

De welbewuste sprong in het diepe bleek ook een teken aan de wand: na opvolger Laughing Stock besloot Hollis zich liever op zijn gezin te richten. Ondanks een korte terugkeer met een self titled soloplaat in ’98 keerde hij zowel de muziek als de publiciteit in de nieuwe eeuw definitief de rug toe – collega’s, fans en pers achterlatend met een groot vraagteken en een handvol tijdloze albums.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021
eindlijst 2021

OOR’s Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021

'Sometimes I Might Be Introvert' van Little Simz is door de Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van 2021 ...
De speciale kerst-<span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR shop

De speciale kerst-OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Met Barry Hay (door Bart Chabot en Anton Corbijn), Warren Ellis, Froukje, Rico, Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy, Neil ...
Yous & Yay over OOR's Eindlijst: 'Nee, dit is geen beste plaat'
interview

Yous & Yay over OOR’s Eindlijst: ‘Nee, dit is geen beste plaat’

‘Wat doe je op een dag?’ Het is de inmiddels beruchte openingsvraag waarmee Yous en Yay, ofwel Sef en Faberyayo, ...

In Memoriam: Mark Hollis (1955-2019) (nieuws) | OOR