nieuws

In Memoriam: Mark Hollis (1955-2019)

Zanger/gitarist Mark Hollis van de Engelse eightiesband Talk Talk is overleden, zo maakte zijn familie maandagavond 25 februari bekend. De exacte sterfdatum en oorzaak zijn nog niet duidelijk. Hollis leefde sinds de late jaren negentig een teruggetrokken bestaan en werd 64 jaar.

Vraag een muzikale tijdgenoot naar zijn of haar favoriete album van de eighties en de kans is groot dat Spirit Of Eden (1988) van Talk Talk genoemd wordt. De Londense groep had zich op dat moment al onderscheiden dankzij hits als It’s My Life, Such A Shame en Life’s What You Make It, waarin populaire (synth)popstructuren werden aangevuld met dramatische invallen en het kenmerkende, a-typische stemgeluid van Mark Hollis.

Hollis was als zanger, gitarist en songschrijver het spilfiguur van Talk Talk, dat na drie succesplaten (The Party’s Over uit ‘82, It’s My Life uit ‘84 en The Colour Of Spring uit ‘86) het popidioom losliet en zich stortte op het experiment. Resultaat was Spirit Of Eden, met daarop geen hits, maar wel een baanbrekend palet aan rock, jazz, klassiek en ambient dat tegenwoordig wordt gezien als wegbereider van de post-rock. Radiohead en The Verve volgden in de voetsporen die Hollis en producer Tim Friese-Greene in het bedauwde gras zetten en later spraken ook artiesten als Elbow, Doves en Graham Coxon zich lovend uit over de gewaagde doch geslaagde anti-succesplaat van Talk Talk.

De welbewuste sprong in het diepe bleek ook een teken aan de wand: na opvolger Laughing Stock besloot Hollis zich liever op zijn gezin te richten. Ondanks een korte terugkeer met een self titled soloplaat in ’98 keerde hij zowel de muziek als de publiciteit in de nieuwe eeuw definitief de rug toe – collega’s, fans en pers achterlatend met een groot vraagteken en een handvol tijdloze albums.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso
concert
the special

Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso

Nee, de voortekenen zijn niet echt heel goed te noemen. Sterker, we houden een beetje ons hart vast voor het ...

In Memoriam: Mark Hollis (1955-2019) (nieuws) | OOR