concert

Inhaler staat stevig op eigen benen in Paradiso

Op internet wordt een klein beetje gemopperd over de set van Inhaler in Paradiso. De setlist zou bestaan uit maar dertien nummers, waardoor het concert op maandagavond nog geen uur duurde. ‘Zelden lag ik zo vroeg op bed na een concert’, aldus een van de commentaren.

Fotografie Arend Jan Hermsen

Gelukkig is er een blij voorprogramma om de avond wat op te rekken. Sun Room bestaat uit vier piepjonge surfdudes uit Zuid-Californië die pas sinds de pandemie bij elkaar zijn. Ze verveelden zich, vandaar. In nog geen anderhalf jaar tijd kwamen ze met elf verdraaid lekkere nummers, waarvan de titel doorgaans de sfeer weggeeft: Summer’s Here, Fun, Sol del Sur… Terwijl Paradiso intussen tot de nok volloopt met een voornamelijk jong, vrouwelijk publiek slingert Sun Room alvast zijn zomerse Malibu-blijdschap de zaal in. Good vibes!

In tegenstelling tot de support act zijn de vier jonge indierockers uit Dublin sinds hun oprichting aanzienlijk minder productief geweest. Het debuutalbum It Won’t Always Be Like This heeft verdomd lang op zich laten wachten. Sommige nummers kennen we dan ook al een jaar of drie. Inhaler is momenteel volop bezig met een inhaalslag van meermaals verzette optredens. Vanavond is het eerste concert van twee in de Amsterdamse poptempel.

Hoewel alle leden van Inhaler pas begin twintig zijn, is vanaf de eerste noot meteen duidelijk dat het hier om zeer geroutineerde pro’s gaat. Als een geoliede machine werken ze foutloos de in steen gebeitelde setlist af. Vrijwel alle nummers van het debuutalbum komen daarbij langs. De volgorde is wel gehusseld, waardoor de zaal van grote extase steeds even tot rust kan komen om vervolgens weer los te gaan. Zonder dat het irritant wordt bespeelt frontman Elijah Hewson zijn publiek. ‘You came to hear some rock and roll?’, roept hij de zaal in als intro van When It Breaks. De zaal reageert meteen. Geen wilde moshpit, maar overwegend blij springende meiden die massaal de teksten scanderen en wapperen met hun zelf gemaakte Inhaler-vlaggen.

Dat frontman Elijah Hewson de zoon is van Bono kan inmiddels niemand meer zijn ontgaan. Maar als ik de bomvolle zaal rondkijk kan ik enkel tot de slotsom komen dat Inhaler Bono absoluut niet (meer) nodig heeft als aanjager van hun succes. Inmiddels is er ook geen U2-shirt meer te bespeuren in het publiek. Uit alles blijkt dat deze band ramvast op eigen benen staat.

Na een dik uur zit het erop. Waarom de mannen het bij twaalf nummers laten is me niet geheel duidelijk. Hun oeuvre mag dan te overzien zijn, ze laten toch tien nummers ongebruikt links liggen, waaronder hun werkelijk prachtige Mazzy Star-cover Fade Into You. My Honest Face, de meest recente single, is de hekkensluiter. En net als bij recente voorgaande optredens zet Elijah hierbij een cowboyhoed op, ditmaal een oranje exemplaar met de Nederlandse vlag erop. En zo krijgt dit optreden toch nog iets unieks.

Het meisje naast me wordt door haar vader opgehaald. Hij heeft haar jas al bij zich.

Gezien: 25 april 2022 in Paradiso, Amsterdam.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
North Sea Jazz 2024: onze 14 favoriete shows van deze editie
north sea jazz

North Sea Jazz 2024: onze 14 favoriete shows van deze editie

De broeierige avondjazz van Arooj Aftab, de duizelingwekkende R&B van Sampha en de kolossale vocalen van Raye – het North ...
Raye meandert tot ieders genoegen op North Sea Jazz
north sea jazz
raye

Raye meandert tot ieders genoegen op North Sea Jazz

Raye heeft de behoefte het podium om te toveren tot een New Yorkse jazzbar. Het decor van Down The Rabbit ...

Inhaler staat stevig op eigen benen in Paradiso