nieuws

Jeff Healey overleden

Na een jarenlange strijd met kanker is toch nog vrij onverwacht de Canadese gitarist/zanger Jeff Healey overleden.

Healey kreeg al kanker toen hij nog maar 1 jaar oud was. Hij verloor zijn gezichtsvermogen aan retinoblastoom, een vorm van oogkanker.

Ondanks zijn handicap leerde hij zichzelf gitaar spelen en deed dat op een wel zeer ongebruikelijke manier. Namelijk door de gitaar op zijn knieën te leggen en van bovenaf de snaren te beroeren. Dat deed hij op een even unieke als emotionele manier. Zijn debuut See The Light werd internationaal opgepakt en in Canada met platina bekroond.

Ook internationaal ging het goed, nadat Healey en zijn band te zien waren in de Patrick Swayze film Road House (1989). De titel van de film werd tevens de naam van de club die Healey enkele jaren geleden in Toronto opzette, waarin hij tweemaal per week afwisselend met een jazz en een bluesband speelde.

Healey was een fanatiek platenverzamelaar. Hij had een collectie van meer dan 30.000 stuks, vooral vinyl en 78 toeren platen. Hij begon zijn eigen radioshow, waarbij hij nummers draaide uit zijn eigen collectie, die vooral blues en jazzmuziek omvatte.

Zijn dood komt een maand voor de release van zijn nieuwe album Mess Of Blues. Het is zijn eerste release in acht jaar. Healey zou ook weer gaan optreden om de plaat te promoten. En stond onder meer gepland op het aankomende Moulin Blues Festival in Ospel.

Healey overleed in St Joseph’s Health Centre in zijn woonplaats Toronto. Hij laat zijn vrouw Cristie na, een 13 jaar oude dochter Rachel en een drie jaar oude zoon Derek.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
SNIESTER met o.a. John Coffey, Deadletter
Club OOR
Sniester met o.a. John Coffey, Deadletter

SNIESTER met o.a. John Coffey, Deadletter

ABONNEE EN WIL JE VERDER LEZEN? INLOGGEN BEN JE NOG GEEN LID? OOR.NL Onbeperkt toegang tot OOR.NL. Eerste maand gratis, ...

Jeff Healey overleden