film

'Jimmy Is A Punk': het begin van de punk in Nederland

Het Amsterdamse kwartet Panic was onderdeel van de eerste lichting vaderlandse punkgroepen. Hun roots lagen in de rock & roll, ze wisten dus wat snel spelen was. In 1977 begonnen ze punkmuziek te spelen. Wie in 1977 en 1978 een optreden van hen bijwoonde werd getrakteerd op een sensationele avond vol tumult op zowel het podium als in de zaal. De band had in zanger Peter (ten Seldam) een waar podiumbeest met een niet te temmen energie. De combinatie punk, Panic en Peter stond garant voor een memorabel concert.

Zo ook op 3 mei 1978 als de band speelt in zaal Kunstmin in Gouda. Dit door meerdere camera’s gefilmde concert vormt het hoofdbestanddeel van Jimmy Is A Punk. In deze muzikale documentaire word je meegenomen naar die avond in Gouda. Door het ijzersterke geluid en het beeld van meerdere camera’s, sta je ineens middenin het publiek of bezie je de kolkende zaal alsof je op het podium staat.

Bij de eerste tonen begint het publiek direct te springen, schreeuwen en met bier te gooien. Zanger Peter laat zich ook niet onbetuigd, deelt flesjes bier uit, gooit pils terug en spuit een brandspuit leeg richting publiek. Het is de begintijd van punk in Nederland en vooral buiten de grote steden is punk nog een onbekend fenomeen. In Gouda weinig veiligheidsspelden, leren jasjes of kort stekeltjes haar, maar veel lang haar en spijkerstof.

De bezoekers gaan wel helemaal loos en breken de zaal nog net niet af. Wel richten ze schade aan in de toiletten. Deze wordt door de zaaleigenaar, keurig gekleed in wit overhemd en stropdas, samen met Peter opgenomen, een hilarisch onderdeel van de film. Tussen dit concert in Gouda zie je de band in New York, waar ze optraden in de beroemde CBGB (punk)club. Hiernaast heerlijk chaotische zwart-wit opnamen van interviews in de kleedkamer van Paradiso, die ook laten zien dat punk toen nog een nieuw fenomeen was.

Dat is het sterke punt van deze film. Zonder een trits van talking heads die terugkijkend vertellen hoe leuk het was, word je meegezogen naar de eerste dagen van de punk en krijg je een goed beeld van punk in Nederland.

JIMMY IS A PUNK – THE STORY OF PANIC is te zien op IN-EDIT, het filmfestival dat zich richt op nieuwe muziekdocumentaires. Het festival start op 16 juni in Amsterdam en doet daarna ook Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch en Groningen aan. Kijk hier voor meer informatie.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met Editors, Wilco, Tamino, Alex G, Porcupine Tree, Oasis, DJ St. Paul, Cesar Zuiderwijk, Nits, Popronde 2022 ...
EBM
album
Editors

EBM

Het prikkelendste verhaal rond de zesde Editors-plaat Violence (2018) was dat Tom Smith en consorten de productionele hulp hadden ingeroepen ...
'Vieze Asbak, Natte Visstick... dat zijn de hypenamen'
column
klaas knooihuizen

‘Vieze Asbak, Natte Visstick… dat zijn de hypenamen’

'Getreiter en genialiteit gaan uitstekend samen bij de meme­techno van Gladde Paling en Natte Visstick', schrijft colum­nist Klaas Knooiihuizen ...

'Jimmy Is A Punk': het begin van de punk in Nederland (film) | OOR