pinkpop

Joost Klein heeft zijn laatste zweetdruppels voor Pinkpop bewaard

Het is dag twee van Pinkpop, twaalf uur in de middag en hét festivalmoment van dit jaar voltrekt zich voor onze ogen. Joost Klein, in zijn nu al iconische blauwe pak, opent zijn optreden op het hoofdpodium met Europapa. Was er ooit een Eurovisie-inzending die zoveel bijval kreeg op een popfestival in Nederland? Was er überhaupt ooit een Eurovisie-inzending die zoveel impact heeft gehad op het collectieve bewustzijn van de natie? Zelfs winnaar Duncan Laurence lukte dat niet.

Fotografie Hub Dautzenberg

Joost Klein is veel meer dan een popartiest. Hij is een kunstenaar die allerlei vormen combineert om zijn creatieve brein de vrije loop te laten. Of, vaker nog, zijn gevoelens en gedachten. Wat Joost Klein vandaag laat zien, heeft niks te maken met een popconcert. Laten we het dan ook niet als zodanig beoordelen.

Wat Joost Klein brengt op Pinkpopzaterdag, is een dankceremonie, duiveluitdrijving en vendetta ineen. Hadden we na zijn uitsluiting van het songfestival nog niet veel openbare uitspraken van hem gehoord over die affaire; vandaag maakt hij voor een dikke 25.000 toeschouwers even duidelijk hoe hij erover denkt. ‘They took the dream away’, luidt het Engelstalige statement enkele seconden voordat Klein met Europapa het podium op knalt.

De chaos die Joost met zich meebrengt, kennen we inmiddels wel. Hij maakt liedjes niet af, laat gerust enkele tekstregels lopen en krijgt de setlist ternauwernood rond gemaakt. Vandaag staat de muziek helemaal op het tweede plan. Vrienden – producer Tantu Beats, Eurovogel Appie Mussa en piano man Stuntkabouter – worden uitgebreid bedankt en geknuffeld. Creatief adviseur Gover Meit (ooit Stefano Keizers) krijgt zijn moment om te schijnen. ‘Je bent als een vader voor me’, huilt Joost.

‘Ik wil gewoon een show geven. Maar ik voel iets’, verzucht het Friese fenomeen, als hij weer eens op de rand van het podium gaat zitten om even uit te hijgen. Hij oogt moe, uitgeblust, leeggestreden. ‘Ik heb alles achtergelaten voor jullie daar in Malmö’, bekent hij. Hij liegt. De laatste druppels zweet laat hij voor Landgraaf.

Ergens is het indrukwekkend hoe hij tekeer gaat – zelfs in dergelijke staat – en hoe hij die tornado aan gedachten en emoties telkens weer probeert over te brengen. Vandaag trekt hij zich binnenstebuiten tot op het punt dat je je zorgen begint te maken. Is het wel een goed idee om na zo’n intensieve, slopende periode, met overweldigende media-aandacht, nog een hele festivaltour te doen? De marketingman in hem zal denken: die aandacht moet ik verzilveren. Maar hoeveel weelde kun je op die brede schouders van dat blauwe pak dragen?

Daar tegenover staat: geen enkele Nederlandse artiest heeft zoveel commanding power als Joost Klein. Vandaag stond nog niet eens de helft van het gewoonlijke aantal mensen op de weide en die helft ging al met gemak plat. Stel dat Joost zich bij elkaar kan pakken en deze Eurovisie-episode achter zich kan laten; hebben we dan een Pinkpop-afsluiter in spe gezien? De vraag stellen is, gezien de afsluitende tekst op het videoscherm (‘Pinkpop 2025’), hem beantwoorden. Of, om met Joosts eigen woorden te spreken: ‘Why de fok not?’.

Gezien: Pinkpop 2024, zaterdag (12.00 uur) op de South Stage. Lees hier al onze verslagen van Pinkpop.

Zomeractie!

Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 69,95 maar slechts 53 euro. En je maakt kans op een Yamaha versterker met compacte pianocraft luidsprekers. Kijk hier voor de actie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Joost Klein heeft zijn laatste zweetdruppels voor Pinkpop bewaard