nieuws

Kansas-violist Robby Steinhardt (71) overleden

Robby Steinhardt, mede-oprichter van Kansas, is op 71-jarige leeftijd overleden. De zanger en violist overleed afgelopen zaterdag aan de gevolgen van een alvleesklierontsteking.

Foto Lex van Rossen/OOR-archief

Bij de naam Kansas denkt het Sky Radio-publiek aan Dust In The Wind en de symfokenner aan een unieke Amerikaanse band uit de jaren ’70 met een volstrekt eigen geluid. Vooral Steinhardt drukte met zijn vioolspel een grote stempel op de rockgroep, die in 1972 begon als White Clover.

Steinhardt deelde de leadvocalen met Steve Walsh. Onder leiding van deze zangers, in combinatie met het toetsenwerk van Kerry Livgren en gitaarspel van Rich Williams, groeide de band in de jaren zeventig uit tot mega-act in de Verenigde Staten.

De band is dus het meest bekend van de wereldhit Dust In The Wind, met Steinhardt op tweede stem, maar scoorde ook met Carry On Wayward Son en de klassieke progrockalbums Leftoverture (1976) en Point Of Know Return (1977).

Steinhardt verliet de band in 1982 en leidde een tijdlang zijn eigen groep, Steinhardt Moon. Hij keerde in 1997 terug bij Kansas en bleef touren tot hij in 2013 met pensioen ging.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doe Maar schrapt tournee: Henny Vrienten is ziek
nieuws

Doe Maar schrapt tournee: Henny Vrienten is ziek

Doe Maar annuleert zijn afscheidstournee omdat Henny Vrienten ziek is. De zogeheten Lijf aan Lijf-tournee wordt ook niet later ingehaald ...
24-9-1991: dit moet de beste releasedag aller tijden zijn
30 jaar oud

24-9-1991: dit moet de beste releasedag aller tijden zijn

Dertig jaar geleden verschenen op één knetterende dag zowel 'Nevermind', 'Blood Sugar Sex Magik', 'Screamadelica' als 'The Low End Theory'.  ...
Guns N' Roses deelt nieuwe single 'Hard Skool'
luisteren

Guns N’ Roses deelt nieuwe single ‘Hard Skool’

Na de comeback op het podium neemt Guns N' Roses ook 'gewoon' weer muziek op. Na 'ABSUЯD' brengt de band vandaag 'Hard ...

Kansas-violist Robby Steinhardt (71) overleden (nieuws) | OOR