nieuws

Kansas-violist Robby Steinhardt (71) overleden

Robby Steinhardt, mede-oprichter van Kansas, is op 71-jarige leeftijd overleden. De zanger en violist overleed afgelopen zaterdag aan de gevolgen van een alvleesklierontsteking.

Bij de naam Kansas denkt het Sky Radio-publiek aan Dust In The Wind en de symfokenner aan een unieke Amerikaanse band uit de jaren ’70 met een volstrekt eigen geluid. Vooral Steinhardt drukte met zijn vioolspel een grote stempel op de rockgroep, die in 1972 begon als White Clover.

Steinhardt deelde de leadvocalen met Steve Walsh. Onder leiding van deze zangers, in combinatie met het toetsenwerk van Kerry Livgren en gitaarspel van Rich Williams, groeide de band in de jaren zeventig uit tot mega-act in de Verenigde Staten.

De band is dus het meest bekend van de wereldhit Dust In The Wind, met Steinhardt op tweede stem, maar scoorde ook met Carry On Wayward Son en de klassieke progrockalbums Leftoverture (1976) en Point Of Know Return (1977).

Steinhardt verliet de band in 1982 en leidde een tijdlang zijn eigen groep, Steinhardt Moon. Hij keerde in 1997 terug bij Kansas en bleef touren tot hij in 2013 met pensioen ging.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
This Could Be Texas
indie
English Teacher

This Could Be Texas

Na deze jonge indierockband uit West-Yorkshire enkele malen live te hebben gezien, was ik vooraf iets bevreesd voor dit debuutalbum ...
Tips voor Roadburn 2024: onze zwaarste favorieten uit de line-up
roadburn

Tips voor Roadburn 2024: onze zwaarste favorieten uit de line-up

Naast de vertrouwde muren van gitaarversterkers biedt het Tilburgse festival volop moois voor iedereen met een hart voor undergroundmuziek ...

Kansas-violist Robby Steinhardt (71) overleden