nieuws

In Memoriam: Keith Flint (1969-2019) - The Prodigy

Het vuur is gedoofd: Keith Flint is overleden. De leadzanger, danser en enfant terrible van The Prodigy pleegde dit weekend zelfmoord in zijn huis in Dunmow, ten noorden van Londen. Strijdmakker Liam Howlett bevestigde het nieuws via social media en laat weten dat de verslagenheid groot is. Keith Flint werd 49 jaar.

The Prodigy bouwde een onmiskenbare brug tussen house en rock – twee uitersten die tot begin jaren negentig nauwelijks vielen te rijmen. Met hitsingle Out Of Space (’92) brak de groep rond Flint, collega danser/zanger Maxim Reality en muzikaal brein Liam Howlett, uit de niche van de Engelse dansfeesten. Dankzij doorbraakalbum Music From The Jilted Generation (’94) werden ook de gitaarbeesten bereikt. Punkers gingen de dansvloer op en ravers werden steeds meer rock & roll. Flint fungeerde niet alleen als uithangbord van de band, met zijn facepaint, grillige haardracht en hooliganeske schreeuwstem en uitstraling, maar ook als verpersoonlijking van deze versmelting der alternatieve culturen.

Het ontstaan van The Prodigy is lang niet zo spannend als de band zelf. Flint zat op school met Howlett, hoewel ze elkaar toen nog niet kenden. Later ontmoetten de twee bandleden elkaar bij het uitgaan. Flint was al actief als danser en stelde voor de shows van Howlett een impuls te geven met zijn maniakale, bezwerende bewegingen. Toen OOR de band in 2009 interviewde zei Flint het volgende over zijn rol: ‘Ik zie mijzelf als een gast die toevallig op het podium is beland, zonder weggejaagd te worden. Ingewikkelder dan dat is het niet. Ik wil altijd contact houden met het volk, want ik ben het volk.’

Firestarter (’97) betekende Flints debuut als leadzanger en werd meteen de eerste nummer 1-hit van The Prodigy. Het album The Fat Of The Land (1997) bracht de groep zelfs naar mainstream succes – ook volgende single Breathe bereikte de hoogste notering. De lagere drempel betekende ook controverse: de geruchtmakende videoclip van Smack My Bitch Up bleek te obsceen voor MTV en de clipzender weigerde het relaas van het wilde stapavondje uit te zenden. Ook ging de band na de succescampagne van The Fat Of The Land een tijdje uit elkaar. In die periode richtte de zanger zich op zijn solowerk als Flint. Het album Device #1 werd uitgebracht maar het grote succes bleef uit. In 2001 besloot The Prodigy tot een reünie.

Het succes van The Fat Of The Land werd niet meer geëvenaard, desalniettemin bleven Flint en consorten aan de top van festivalposters prijken. Pinkpop, We Are Electric en Lowlands, overal stond The Prodigy op het hoofdpodium en overal ging het los. Flint was de publieksmenner, de opzweper, de Firestarter, en het publiek had maar te volgen. Terwijl band en publiek zich opmaakten voor de zoveelste verwoestende veldtocht van The Prodigy komende zomer (ditmaal op de merites van het vorig jaar verschenen No Tourists), besloot Flint de teller niet de 50 te laten raken. Of The Prodigy alsnog naar Lowlands komt, is nog niet bekend. Dat er menig kaarsje voor Keith Flint gebrand zal worden, staat vast. Een Firestarter schuilt er namelijk in iedereen.

Foto: Harrij Stekel

Heb je zelf hulp nodig? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900 0113 (24/7 uur bereikbaar) en 113.nl

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome
concert
de dijk

De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome

'De laatste kans om De Dijk te zien', zo werd de eerste Ziggo Dome-show aangekondigd. Vervolgens ging er nóg zo'n ...

In Memoriam: Keith Flint (1969-2019) - The Prodigy (nieuws) | OOR