nieuws

'Koningin van de samba' Elza Soares (91) overleden

De Braziliaanse sambadiva Elza Soares is donderdag overleden. Ze werd wereldwijd geprezen als de ‘koningin van de samba’ en genoot op hoge leeftijd ook steeds meer waardering in Nederland. Ze werd 91 jaar.

Elza Soares werd in juni 1930 geboren in Rio de Janeiro. Ze groeide begin jaren zestig vooral in Latijns-Amerika uit tot beroemde sambazangeres, voordat ze steeds meer diversifieerde naar andere genres. Ze putte uit zowel de Braziliaanse muziekgeschiedenis als uit westerse avant-garde, rock, noise, jazz, soul, dub en funk.

Vanaf de jaren zestig bracht Soares in hoog tempo albums uit en toerde ze ook door Europa. Toch kwam de bredere waardering hier pas later, toen de BBC haar in 2000 kroonde tot Best Singer of the Millennium en haar album Do Cóccix Até O Pescoço (2002) genomineerd werd voor een Grammy.

In 2016 was Soares een van de headliners op Le Guess Who? in Utrecht. Vorig jaar werkte ze nog samen met trompettist Jaimie Branch voor de online editie van Rewire in Den Haag (foto). ‘Zoals Elza Soares wilde, zong ze tot het einde’, schreven familieleden donderdag in een statement.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Cure pakt Ziggo Dome in met onverwoestbaar oeuvre
concert

The Cure pakt Ziggo Dome in met onverwoestbaar oeuvre

Nee, heel verrassend is het allemaal niet natuurlijk. Robert Smith heeft de afgelopen jaren wel vaker een nieuw album van ...
Red Hot Chili Peppers, QOTSA en meer op Pinkpop
nieuws

Red Hot Chili Peppers, QOTSA en meer op Pinkpop

Naast Red Hot Chili Peppers komen ook The War On Drugs, Queens of the Stone Age, The Black Keys, Tash ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met o.a. Personal Trainer, Neil Young, Warhaus, Weyes Blood, Boudewijn de Groot, Dry Cleaning en ...

'Koningin van de samba' Elza Soares (91) overleden (nieuws) | OOR