nieuws

'Koningin van de samba' Elza Soares (91) overleden

De Braziliaanse sambadiva Elza Soares is donderdag overleden. Ze werd wereldwijd geprezen als de ‘koningin van de samba’ en genoot op hoge leeftijd ook steeds meer waardering in Nederland. Ze werd 91 jaar.

Elza Soares werd in juni 1930 geboren in Rio de Janeiro. Ze groeide begin jaren zestig vooral in Latijns-Amerika uit tot beroemde sambazangeres, voordat ze steeds meer diversifieerde naar andere genres. Ze putte uit zowel de Braziliaanse muziekgeschiedenis als uit westerse avant-garde, rock, noise, jazz, soul, dub en funk.

Vanaf de jaren zestig bracht Soares in hoog tempo albums uit en toerde ze ook door Europa. Toch kwam de bredere waardering hier pas later, toen de BBC haar in 2000 kroonde tot Best Singer of the Millennium en haar album Do Cóccix Até O Pescoço (2002) genomineerd werd voor een Grammy.

In 2016 was Soares een van de headliners op Le Guess Who? in Utrecht. Vorig jaar werkte ze nog samen met trompettist Jaimie Branch voor de online editie van Rewire in Den Haag (foto). ‘Zoals Elza Soares wilde, zong ze tot het einde’, schreven familieleden donderdag in een statement.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...
Eerste beelden Bowie-film 'Moon­age Daydream'
kijken
David Bowie

Eerste beelden Bowie-film ‘Moon­age Daydream’

De eerste trailer van de nieuwe David Bowie-film 'Moonage Daydream' is vanaf nu te bekijken. De film draait vanaf september ...

'Koningin van de samba' Elza Soares (91) overleden (nieuws) | OOR