nieuws
avant-garde

Krautrock­legende Holger Czukay overleden

En zo heeft de krautrock binnen een jaar zijn beroemdste ritmesectie verloren: na drummer Jaki Liebezeit in januari van dit jaar overleed gisteren ook Can-bassist Holger Czukay. Hij werd 79 jaar.

De in 1938 in Danzig (het tegenwoordige Gdansk) geboren Czukay – echte naam Holger Schüring – richtte in 1968 de groep Can op, na een muziekstudie te hebben gevolgd bij componist Karlheinz Stockhausen en enige tijd als muziekleraar te hebben gewerkt. Binnen Can gold Czukay als de belangrijkste geluidsexperimentalist: behalve met de basgitaar was hij in de weer met opnametechniek, vroege vormen van sampling en de auditieve mogelijkheden van kortegolfradio, bandrecorders en telefoons.

Samen met eveneens Duitse groepen als Neu!, Faust en Amon Düül behoorde Can tot de meest invloedrijke bands uit de krautrockcultuur. In juni van dit jaar verscheen van Can nog de compilatie The Singles. Czukay verliet Can in 1977 om een kleurrijke solocarrière te beginnen en daarbij samenwerkingen aan te gaan met o.a. David Sylvian, Jah Wobble, UNKLE en Brian Eno. In 1989 sloot hij zich weer aan bij Can voor de opnames van het reüniealbum Rite Time, dat tevens de laatste plaat van de groep zou blijken. Het laatste soloalbum van Czukay, 11 Years Innerspace, verscheen in 2015. Van de kernbezetting van Can leeft nu alleen toetsenman Irmin Schmidt nog; gitarist Michael Karoli overleed in 2001.

De doodsoorzaak van Holger Czukay is (nog) niet bekendgemaakt. Hij werd gisteren gevonden in een oude opnamestudio van Can – waar hij naar verluidt ook woonde – in Weilerswist, in de buurt van Keulen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
concert
Kaleo

Kaleo kampt met geloofwaardigheids-probleem

‘Looked the devil in the eye. The devil’s gonna make me a free man’, begint Jökull Júlíusson, frontman van Kaleo ...
nieuws
Stone Temple Pilots

Stone Temple Pilots verwelkomen nieuwe zanger

De Stone Temple Pilots zijn weer actief. Gisterenavond presenteerde de band een nieuwe zanger. Zijn naam is Jeff Gutt, bekend van de ...