nieuws
avant-garde

Krautrock­legende Holger Czukay overleden

En zo heeft de krautrock binnen een jaar zijn beroemdste ritmesectie verloren: na drummer Jaki Liebezeit in januari van dit jaar overleed gisteren ook Can-bassist Holger Czukay. Hij werd 79 jaar.

De in 1938 in Danzig (het tegenwoordige Gdansk) geboren Czukay – echte naam Holger Schüring – richtte in 1968 de groep Can op, na een muziekstudie te hebben gevolgd bij componist Karlheinz Stockhausen en enige tijd als muziekleraar te hebben gewerkt. Binnen Can gold Czukay als de belangrijkste geluidsexperimentalist: behalve met de basgitaar was hij in de weer met opnametechniek, vroege vormen van sampling en de auditieve mogelijkheden van kortegolfradio, bandrecorders en telefoons.

Samen met eveneens Duitse groepen als Neu!, Faust en Amon Düül behoorde Can tot de meest invloedrijke bands uit de krautrockcultuur. In juni van dit jaar verscheen van Can nog de compilatie The Singles. Czukay verliet Can in 1977 om een kleurrijke solocarrière te beginnen en daarbij samenwerkingen aan te gaan met o.a. David Sylvian, Jah Wobble, UNKLE en Brian Eno. In 1989 sloot hij zich weer aan bij Can voor de opnames van het reüniealbum Rite Time, dat tevens de laatste plaat van de groep zou blijken. Het laatste soloalbum van Czukay, 11 Years Innerspace, verscheen in 2015. Van de kernbezetting van Can leeft nu alleen toetsenman Irmin Schmidt nog; gitarist Michael Karoli overleed in 2001.

De doodsoorzaak van Holger Czukay is (nog) niet bekendgemaakt. Hij werd gisteren gevonden in een oude opnamestudio van Can – waar hij naar verluidt ook woonde – in Weilerswist, in de buurt van Keulen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Roskilde: Eminem breekt alles records
concert
Eminem

Roskilde: Eminem breekt alles records

Het festivalgeweld is in alle hevigheid dwars door Europa losgebarsten, en OOR’s Tom Engelshoven komt er natuurlijk niet onderuit om ...
Our Country - Americana Act II
album
Ray Davies

Our Country – Americana Act II

The Kinks komen binnenkort weer bij elkaar, wat ongetwijfeld flink de aandacht zal trekken. Maar eerst heeft Sir Ray Davies ...
Rapgod Eminem kan rockgoden aan
concert
Eminem

Rapgod Eminem kan rockgoden aan

Zo groot is hiphop dus geworden. Al jaren dominant in de hitlijsten en nu klaar voor massale concerten. Jay Z ...

Krautrock­legende Holger Czukay overleden (nieuws) | OOR