nieuws

Lana Del Rey stopt met zwaaien Amerikaanse vlag

Morgen verschijnt Lust For Life, het nieuwe album van Lana Del Rey. We moeten het tijdens haar liveshows voorlopig wel doen zonder de Amerikaanse vlag, die eigenlijk altijd aanwezig was. De reden? Donald Trump. Randy Newman worstelt op compleet andere wijze met de huidige Amerikaanse president en schreef een nogal lullige song over de man.

Lana Del Rey, wiens complete image gebouwd is op Amerikaanse nostalgie, schrapt voorlopig even de Amerikaanse vlag uit haar show. Del Rey maakt zich grote zorgen over Trump en dat heeft effect op haar schrijven én op haar visuele identiteit. Aan Pitchfork bekent ze dat het oncomfortabel is om nu romantisch te zijn over Amerika: ‘Ik heb absoluut de beelden voor mijn tourvideos gewijzigd. Ik ga niet met de Amerikaanse vlag zwaaien tijdens het zingen van Born To Die, dat gaat zeker niet gebeuren. Het lijkt me heel ongepast om bijvoorbeeld in Frankrijk te zijn met een Amerikaanse vlag. Het zou nu vreemd aanvoelen- dat deed het niet in 2013.’

Ook voelt Del Rey de behoefte nieuwe onderwerpen te bespreken onder het bewind van de Donald. Onderwerpen zoals oorlog en vrouwenrechten. ‘Het is nu meer van belang dan tijdens Obamas periode, toen tenminste nog iedereen in mijn omgeving zich veilig voelde. Het was een goede tijd, Amerika zat in een stijgende lijn. Tijdens Trumps presidentschap voelden vrouwen zich direct onveiliger. Wat als Planned Parenthood wordt weggenomen? Wat als we geen voorbehoedsmiddelen kunnen krijgen?’ Del Rey besluit: ‘Wanneer je een leider bovenaan de piramide hebt staan die achteloos luidruchtig en grappig over zulke dingen praat, brengt dat karaktergebreken naar boven bij mensen die toch al geneigd zijn vrouwen gewelddadig te bejegen’.

Randy Newman, Oscarwinnaar én bekend van zijn satirische deuntjes evenals zijn gigantisch populaire Disneymuziek, schreef een nummer over Trump. Toen het af was moest hij helaas vaststellen dat het geen nut zou hebben om het nummer uit te brengen. Newman: ‘Ik heb over hem geschreven, maar de taal was te vulgair. Het voelde te makkelijk’ Zo vertelde hij Vulture. ‘ Het ging ongeveer zo:My dick’s bigger than your dick / It ain’t braggin’ if it’s true / My dick’s bigger than your dick / I can prove it too / There it is! There’s my dick / Isn’t that a wonderful sight? / Run to the village, to town, to the countryside / Tell the people what you’ve seen here tonight.’ Newman vervolgt: ‘De hook was ‘what a dick! Duh-duh-duh, what a dick’. Ik wilde gewoon niet bijdragen aan hoe vreselijk de conversatie die we hebben nu al is, dus ik bracht het niet uit’. Vorig jaar nam Newman de Russische president Poetin op de hak.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Genadeloos Tool neemt de tijd in de Ziggo Dome
concert
Tool

Genadeloos Tool neemt de tijd in de Ziggo Dome

Tool-boegbeeld Maynard James Keenan was de afgelopen jaren relatief vaak op de Nederlandse podia te bewonderen. Twee keer op Pinkpop, ...
Fatal Flowers live: De epiloog van het jongensboek
concert
The Fatal Flowers

Fatal Flowers live: De epiloog van het jongensboek

De reünietour van The Fatal Flowers is in volle gang, met nog een week te gaan voor de twee afscheidsconcerten ...
Loose Ends Festival
concert
Fontaines D.C.

Loose Ends Festival

Op voorhand vonden we Loose Ends al de leukste nieuwkomer aan het festivalfront en met - misschien wel iets te ...

Lana Del Rey stopt met zwaaien Amerikaanse vlag (nieuws) | OOR