down the rabbit hole

LCD Soundsystem komt nog glansrijk door de headliner-APK

In zekere kringen van ‘film Twitter’ is het honkbal-drama Moneyball uit 2011 uitgegroeid tot een moderne klassieker. In het bijzonder de scène waarin Brad Pitt, met tranen in de ogen, zich afvraagt ‘how can you not be romantic about baseball?’ Als we in de nacht van vrijdag op zaterdag het festivalterrein aflopen na de twee uur durende set van een van de beste livebands ter wereld, dringt een soortgelijke vraag zich op: hoe kan je niet gek zijn op LCD Soundystem?

Fotografie Mick de Jong

Dat terwijl er nog wel wat vraagtekens boven deze show hingen. Want ja, sinds de band weer bij elkaar kwam in 2016 is ons land al vier keer eerder platgespeeld. maar het album dat uit die reünie voortkwam, American Dream, stamt inmiddels uit 2017.

Sindsdien is er precies één nummer uitgebracht (New Body Rhumba, voor de Netflix-film White Noise) en speelde de band vooral héél vaak een residentie in het New Yorkse Brooklyn Steel. Gesponsord door creditcardbedrijf Amex, wat gevaarlijk in de buurt komt van het soort selling out waar frontman James Murphy ooit nog de draak mee stak.

Dus, staan we vanavond dan naar een lusteloze greatest hits-show te kijken van een band die gewoon nog wat extra geld in het laatje wil zien? Nieuw materiaal hoeven we immers niet te verwachten. Bij de bezwerende eerste noten van opener Get Innocuous! is gelukkig meteen al duidelijk dat we ons geen zorgen hadden hoeven te maken, we zien een band in bloedvorm.

In de woestenij aan synthesizers staan acht man opgesteld, waarvan ongeveer de helft verdekt opgesteld staat. De boodschap is duidelijk: LCD Soundsystem is hier in dienst van de muziek, niet om de aandacht naar zich toe te trekken. Enkel James Murphy probeert dat af en toe nog, maar ook hij verkast dikwijls naar een hoekje achteraan het podium wanneer de rest van de band met een waanzinnige instrumentale passage bezig is. Daar kijkt hij toe, en ziet dat het goed is.

Al moet gezegd worden dat de aandacht van het veld een beetje verslapt tijdens Yr City’s A Sucker en On Repeat, twee deep cuts van het debuutalbum die voor de toevallige passant een wat ondoordringbaar blok van twintig minuten vormen. Maar verder heerst een grotendeels euforische sfeer op het veld, die natuurlijk alleen nog maar versterkt wordt met het onvermijdelijke slotakkoord.

Dit optreden voelt een beetje als een APK. Even checken of alles nog in orde is. Zijn er nog steeds maar bar weinig bands die zo goed zijn in het opbouwen van nummers als LCD Soundsystem? Krijgt James Murphy nog steeds met moeite een praatje van de grond? Zijn Dance Yrself Clean en All My Friends nog steeds twee van de beste live-nummers ooit gemaakt? Check, check, driedubbel check.

Ooit zouden we wel graag een spannende nieuwe show van LCD Soundsystem zien, maar als het niveau zo hoog blijft, mag deze reünietour ook nog wel een paar jaar doorgaan.

Gezien: Down The Rabbit Hole 2024, vrijdag (23.00 uur) op de Hotot. Lees hier al onze verslagen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling
concert
the war on drugs

The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling

The War On Drugs en Nederland hebben een bijzondere band. Voor het derde jaar op rij is de band in ...
De documentaire 'Zappa' toont unieke beelden van een unieke man
film
frank zappa

De documentaire ‘Zappa’ toont unieke beelden van een unieke man

Documentairemaker Alex Winter moest over verschillende hordes springen voor zijn filmportret van Frank Zappa, held én criticus van de hippiegeneratie ...

LCD Soundsystem komt nog glansrijk door de headliner-APK