concert

Lorde bewijst de zin van een pauze nemen in AFAS Live

Helemaal vanuit Nieuw-Zeeland reist Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, beter bekend als Lorde, momenteel wereld over met haar Solar Power-tour. Woensdagavond kwam ze eindelijk langs in AFAS Live om ons van wat zonne-energie te voorzien. Lorde nam haar publiek mee in de hogere sferen, zette aan tot zelfreflectie en zorgde vooral voor enorm goede vibes.

Fotografie Marc Prodanovic

Het is chaos in AFAS Live. Langzaam druppelt de zaal vol met voornamelijk jonge meiden en mannen in blousejes. Zonder grappen: als je hier een euro krijgt voor elke man in een blouseje, kun je Lorde’s veel te dure merchandisestand leegkopen (40 euro voor een stoffen tasje, even duur als een ticket om binnen te komen, om over de hoodies nog maar te zwijgen). In de rij zegt een jongen: ‘Wat zou de opgetelde waarde zijn van alle Depop-kleding (een soort marktplaats voor hippe mensen) hier?’ Een wilde gok: genoeg om de gemiddelde studieschuld mee af te lossen.

Terug naar de chaos. Het is dringen en duwen om een goed plekje te bemachtigen zodat je een glimp op kan vangen van ‘the prettier Jesus’ (zo noemt Lorde zichzelf in de titeltrack van haar nieuwste album Solar Power). Het decor is eenvoudig maar spectaculair: een cirkel met een lijn eroverheen, die beide kunnen draaien zodat het perspectief veranderd. De spot gaat aan en in de cirkel verschijnt het silhouette van Lorde. Ze begint te zingen en in de zaal wordt een meisje onwel. Haar vriendinnen slepen haar naar de EHBO. Had Lorde dan toch gelijk toen ze zichzelf een ‘prettier Jesus’ noemde?

In haar gifgroene pak opent ze de show. ‘Hey Amsterdam! I’m so grateful to be here.’ Wij zijn ook heel dankbaar om haar voor het eerst sinds 2017 weer terug te hebben. De sfeer in het publiek is heel vreemd, we hebben allemaal één gemene deler (Lorde) maar verder lijkt het alsof niemand elkaar aardig vindt. Mensen zuchten als er iemand langswurmt, gaan niet aan de kant voor degene die dapper genoeg is om de dichte massa te betreden met drie glazen bier in zijn handen. Wanneer ik vraag een meisje dat twee koppen groter is dan ik vraag of ik voor haar mag staan, krijg ik een kort maar duidelijk antwoord: nee. De peace, love and sunshine waar Solar Power op gebouwd is, is in het publiek ver te zoeken.

Op het podium daarentegen is het één lange midzomernacht. De band heeft beige jumpsuits aan en Lorde zelf dartelt over het podium als het stralende middelpunt. Liedjes van haar debuutalbum Pure Heroine (2013) en het veelgeprezen Melodrama (2017) worden afgewisseld met nummers van haar iets minder succesvolle derde album Solar Power. Het publiek zingt even hard mee met het intieme Liability als met upbeat megahit Supercut.

Het is woensdagavond toch? Ik heb geen idee meer wat voor dag het is, dat heb je als je op tour bent’, vertelt de brunette haar publiek. Ze kletst en lacht met ons, maar het is overduidelijk dat ze het praatje dat ze elke avond houdt oplepelt als een echte tourmachine. Toch is het leuk. Lorde is zoet en lief. Je ziet dat vier jaar ertussenuit en even in de zon liggen haar goed heeft gedaan.

Na een kostuumwissel betreedt Lorde het podium in een jurk geschikt voor een Griekse godin. ‘Het is net alsof we op een date zijn’, flirt ze met haar publiek. ‘Ik zou wel graag een drankje willen eigenlijk, whisky on the rocks, maar ik mag niet drinken tijdens deze tour omdat ik zo vaak trappen op en af moet’, vertelt ze terwijl ze op de hoge trap op het podium zit. Even later krijgt ze toch (on stage) een bekertje whisky mét ijs van een beveiliger.

Een aanrader voor alle artiesten: neem soms even pauze. Ga lekker op het strand liggen en schrijf er een album over. Waar soms verbitterde en afgetrainde tourrobots staan, staat hier een vrouw die oprecht zo hard aan het genieten is van alles wat er om haar heen gebeurt. Is de show die Lorde vanavond laat zien door-en-door rehearsed? Ja, dat zeker, maar dat neemt niet weg dat het oprecht is. Welkom terug in de showbizz Lorde, we hebben je gemist.

Gezien: 8 juni 2022 in AFAS Live, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
North Sea Jazz 2024: onze 14 favoriete shows van deze editie
north sea jazz

North Sea Jazz 2024: onze 14 favoriete shows van deze editie

De broeierige avondjazz van Arooj Aftab, de duizelingwekkende R&B van Sampha en de kolossale vocalen van Raye – het North ...
Raye meandert tot ieders genoegen op North Sea Jazz
north sea jazz
raye

Raye meandert tot ieders genoegen op North Sea Jazz

Raye heeft de behoefte het podium om te toveren tot een New Yorkse jazzbar. Het decor van Down The Rabbit ...

Lorde bewijst de zin van een pauze nemen in AFAS Live