nieuws

Mariska Veres overleden

In Den Haag is gistermiddag Mariska Veres overleden. De zangeres en blikvanger van de wereldberoemde Haagse popgroep Shocking Blue leed aan kanker. Ze is 59 jaar geworden.

Veres werd in 1947 in Den Haag geboren, als dochter van een Hongaarse zigeunerviolist en een in Duitsland geboren moeder. In 1968 werd ze gevraagd om bij Shocking Blue te komen zingen. Het vormde het begin van een succesvolle internationale carrière, die meerdere keren tot de hoogste plekken van de diverse hitlijsten heeft geleid.

Een deel van dat succes kwam voort uit de compositorische kwaliteiten van gitarist Robbie van Leeuwen. Maar ook het glasheldere stemgeluid en de koel erotische uitstraling van de donkerharige Mariska Veres legden het nodige gewicht in de schaal. Onsterfelijk werd ze met de klassieker Venus, waarmee Shocking Blue in 1970 als eerste Nederlandse band een nummer 1 hit in Amerika scoorde. Het nummer werd door een ontelbaar aantal acts gecoverd. Maar geen van alle evenaarde de kracht van het origineel.

Na het uiteengaan van Shocking Blue in 1974 begon Mariska aan een solocarrière, waarbij ze vooral jazz zong, onder andere onder de naam The Shocking Jazz Quartet. De afgelopen jaren trad ze weer op onder de naam Shocking Blue. In 1994 bracht ze onder die naam nog een door Robbie van Leeuwen geproduceerde single uit: Body And Soul.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Mariska Veres overleden