in memoriam

Mark Lanegan (1964-2022): nachtportier van de grunge

Mark Lanegan, de machtige stem van onder meer Screaming Trees, Queens of the Stone Age en The Gutter Twins, is op 57-jarige leeftijd overleden. Dat melden zijn nabestaanden dinsdagavond op Twitter. Hij overleed in zijn huis in Killarney (Ierland) en laat zijn vrouw Shelley achter.

Openingsfoto Herman Nijhof

Lanegan had een uit duizenden herkenbaar stemgeluid, gedrenkt in seks, drugs, nicotine en drank. Een onverwoestbare grungestem, geperst uit een paar krakende stoflongen. Een zanger als een nachtportier. Mark Lanegan zat zeker dertig jaar achter de receptie van het meest morsige hotel van de popmuziek.

Hij begon zijn carrière bij grungemonument The Screaming Trees, opgericht in 1985. De meest geestverruimende der Seatllebands. Gedurende zijn solocarrière bracht de ene na de andere prachtplaat uit, met Bubblegum (2004) als grootste klassieker uit zijn twaalfdelige discografie. Het laatste album Straight Songs Of Sorrow verscheen in 2020.

Dankzij zijn unieke stem was hij een veelgevraagd gastzanger. Lanegan werkte samen met onder andere PJ Harvey, Greg Dulli (Afghan Wigs), Moby en Isobel Campbell (ex-Belle And Sebastian). En natuurlijk was er Songs For The Deaf (2002) van Queens Of The Stone Age, waarop hij de tracks Song for the Dead, Hangin’ Tree en God Is in the Radio zong.

Lanegan speelde talloze keren op in Nederland. Altijd vastgeklemd aan zijn microfoonstandaard. Vroeger dronken en stoned, sinds een jaar of tien nuchter en clean. Aan babbeltjes met het publiek deed hij niet, zijn liedjes (en daarmee de gevoelens en gedachten) werden zonder theatrale gebaren de zaal ingesmeten.

Over een doodsoorzaak is nog niets bekend. In een recent interview met Consequence besprak hij zijn strijd met corona, waardoor hij drie weken in een coma lag en tijdelijk doof was. Hij had nog steeds te maken met langetermijneffecten van de ziekte. Het is onduidelijk of dat iets met zijn dood te maken heeft.

Mark Lanegan in Paradiso, 2012. Foto: Luuk Denekamp voor OOR.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Mark Lanegan (1964-2022): nachtportier van de grunge