nieuws

Massive Attack in Groningen voor expositie over AI

Massive Attack neemt in het Forum Groningen deel aan AI: More Than Human, een expositie over kunstmatige intelligentie. Het legendarische album Mezzanine wordt tijdens de expositie, die zaterdag is geopend, gepresenteerd als samenwerking tussen mens en machine, waar een getraind neuraal netwerk de plaat opnieuw arrangeert.

Vocaallijnen, drums, synthesizers, samples, de volgorde en balans worden door het neurale netwerk bepaald. Zonder begin, eind of intermezzos. Constant muziek. Het is een onderzoek naar de vraag of kunstmatige intelligentie ook creatief kan zijn. Volgens Robert del Naja ontstaat de mooiste muziek vanuit samenwerkingen. Hij wilde samen met bandlid Grant Marshall ontdekken wie de dominante kracht zou zijn binnen een samenwerking tussen mens en machine.

De plaat is ook gecodeerd tot kunstmatig DNA, dat is verwerkt in graffitispuitbussen. De karakters van deze strengen DNA worden als witte, flitsende letters getoond op een zwarte achtergrond bij de muziek. Er is geen direct verband tussen wat je hoort en wat je ziet, maar het vormt een passende videoclip.

De expositie presenteert verschillende internationale kunstwerken en onderzoeksprojecten van bijvoorbeeld TeamLab, Deepmind en Google Jigsaw. Zo is te zien hoe een computer fake news schrijft en kun je ermee samenwerken bij het bedienen van een synthesizer. Los van allerlei bijzondere interactieve projecten wordt er nagedacht over een toekomst waarin kunstmatige intelligentie van groeiend belang is, en wordt er gekeken naar een geschiedenis waarin mensen al eeuwenlang trachtten bewustzijn te imiteren.

Massive Attack heeft vaker het vizier op toekomstige ontwikkelingen. Eerder deze maand liet het Britse duo weten onderzoek te doen naar manieren om het klimaat te sparen tijdens het toeren. De resultaten bieden hopelijk belangrijke inzichten aan artiesten, bezoekers en organisatoren. Deze week werd bekendgemaakt dat Massive Attack headliner zal zijn op Best Kept Secret 2020.

AI: More Than Human is vanaf 7 december te bezoeken in het gloednieuwe Forum Groningen. Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Massive Attack in Groningen voor expositie over AI (nieuws) | OOR