nieuws

Massive Attack in Groningen voor expositie over AI

Massive Attack neemt in het Forum Groningen deel aan AI: More Than Human, een expositie over kunstmatige intelligentie. Het legendarische album Mezzanine wordt tijdens de expositie, die zaterdag is geopend, gepresenteerd als samenwerking tussen mens en machine, waar een getraind neuraal netwerk de plaat opnieuw arrangeert.

Vocaallijnen, drums, synthesizers, samples, de volgorde en balans worden door het neurale netwerk bepaald. Zonder begin, eind of intermezzos. Constant muziek. Het is een onderzoek naar de vraag of kunstmatige intelligentie ook creatief kan zijn. Volgens Robert del Naja ontstaat de mooiste muziek vanuit samenwerkingen. Hij wilde samen met bandlid Grant Marshall ontdekken wie de dominante kracht zou zijn binnen een samenwerking tussen mens en machine.

De plaat is ook gecodeerd tot kunstmatig DNA, dat is verwerkt in graffitispuitbussen. De karakters van deze strengen DNA worden als witte, flitsende letters getoond op een zwarte achtergrond bij de muziek. Er is geen direct verband tussen wat je hoort en wat je ziet, maar het vormt een passende videoclip.

De expositie presenteert verschillende internationale kunstwerken en onderzoeksprojecten van bijvoorbeeld TeamLab, Deepmind en Google Jigsaw. Zo is te zien hoe een computer fake news schrijft en kun je ermee samenwerken bij het bedienen van een synthesizer. Los van allerlei bijzondere interactieve projecten wordt er nagedacht over een toekomst waarin kunstmatige intelligentie van groeiend belang is, en wordt er gekeken naar een geschiedenis waarin mensen al eeuwenlang trachtten bewustzijn te imiteren.

Massive Attack heeft vaker het vizier op toekomstige ontwikkelingen. Eerder deze maand liet het Britse duo weten onderzoek te doen naar manieren om het klimaat te sparen tijdens het toeren. De resultaten bieden hopelijk belangrijke inzichten aan artiesten, bezoekers en organisatoren. Deze week werd bekendgemaakt dat Massive Attack headliner zal zijn op Best Kept Secret 2020.

AI: More Than Human is vanaf 7 december te bezoeken in het gloednieuwe Forum Groningen. Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021
eindlijst 2021

OOR’s Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021

'Sometimes I Might Be Introvert' van Little Simz is door de Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van 2021 ...
Best Kept Secret: Nick Cave, Big Thief, The Strokes e.a.
nieuws

Best Kept Secret: Nick Cave, Big Thief, The Strokes e.a.

Kort na Down The Rabbit Hole komt ook Best Kept Secret met zijn eerste namen voor 2022, met The Strokes, ...
De speciale kerst-<span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR shop

De speciale kerst-OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Met Barry Hay (door Bart Chabot en Anton Corbijn), Warren Ellis, Froukje, Rico, Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy, Neil ...

Massive Attack in Groningen voor expositie over AI (nieuws) | OOR