nieuws

Massive Attack lanceert onderzoek naar CO2-uitstoot muziekwereld

Massive Attack heeft de hulp ingeschakeld van onderzoeksbureau Tyndall Centre for Climate Change Research, om uit te zoeken wat voor invloed de muziekindustrie heeft op de CO2-uitstoot. De Britse band wil de uitkomst uiteindelijk delen met collega’s. Het doel is om middels bewustwording de CO2-uitstoot terug te dringen.

“We toeren al een behoorlijke tijd over de hele wereld”, schrijft bandlid Robert Del Naja in een opiniestuk van The Guardian. “We zijn ons bewust van de effecten op het klimaat.” De band heeft volgens hem al verschillende maatregelen getroffen tijdens het toeren, zoals reizen met de trein en het planten van nieuwe bomen.

Het resultaat is echter te verwaarlozen, erkent Del Naja. Het is belangrijk dat niet alleen artiesten actie ondernemen, maar ook organisatoren van festivals en eigenaars van concertzalen. Eerder onderzoek heeft namelijk aangetoond dat reizende bezoekers en stroomverbruik zorgen voor 93% van de CO2-uitstoot op muziekevenementen.

Het toeren geheel opgeven, zoals Coldplay voorlopig doet, zit er voor Massive Attack niet in. “We hebben het overwogen, maar daarmee bereiken we onvoldoende.”

Del Naja is aankomende woensdag in Nederland. Hij is een van de sprekers tijdens de perspreview van AI: More Than Human in Forum Groningen, een expositie over kunstmatige intelligentie binnen onze geschiedenis.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar
eindlijst

OOR’s Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar

Norman Fucking Rockwell! van Lana Del Rey is door de verzamelde Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van het ...
Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen
tips

Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen

Kerstboom, knipperlichtjes, een klauterende kerstman tegen de gevel en dan alleen nog... de muziek! Rond deze tijd van het jaar ...
Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki
Club OOR
Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki

Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...

Massive Attack lanceert onderzoek naar CO2-uitstoot muziekwereld (nieuws) | OOR