nieuws

Massive Attack lanceert onderzoek naar CO2-uitstoot muziekwereld

Massive Attack heeft de hulp ingeschakeld van onderzoeksbureau Tyndall Centre for Climate Change Research, om uit te zoeken wat voor invloed de muziekindustrie heeft op de CO2-uitstoot. De Britse band wil de uitkomst uiteindelijk delen met collega’s. Het doel is om middels bewustwording de CO2-uitstoot terug te dringen.

“We toeren al een behoorlijke tijd over de hele wereld”, schrijft bandlid Robert Del Naja in een opiniestuk van The Guardian. “We zijn ons bewust van de effecten op het klimaat.” De band heeft volgens hem al verschillende maatregelen getroffen tijdens het toeren, zoals reizen met de trein en het planten van nieuwe bomen.

Het resultaat is echter te verwaarlozen, erkent Del Naja. Het is belangrijk dat niet alleen artiesten actie ondernemen, maar ook organisatoren van festivals en eigenaars van concertzalen. Eerder onderzoek heeft namelijk aangetoond dat reizende bezoekers en stroomverbruik zorgen voor 93% van de CO2-uitstoot op muziekevenementen.

Het toeren geheel opgeven, zoals Coldplay voorlopig doet, zit er voor Massive Attack niet in. “We hebben het overwogen, maar daarmee bereiken we onvoldoende.”

Del Naja is aankomende woensdag in Nederland. Hij is een van de sprekers tijdens de perspreview van AI: More Than Human in Forum Groningen, een expositie over kunstmatige intelligentie binnen onze geschiedenis.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie
muziek in coronatijd

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic
nieuws

Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic

Metacritic, de bekende website die het gemiddelde oordeel van albumrecensies berekend, heeft een nieuwe nummer 1 in zijn top 100 ...

Massive Attack lanceert onderzoek naar CO2-uitstoot muziekwereld (nieuws) | OOR