nieuws

Metallica bier en andere brouwsels van muzikanten

Metallica bracht eerder dit jaar in samenwerking met Stone Brewery het biertje Enter Night op de markt, dat sinds kort is ook in Nederland verkrijgbaar is. Het drankje is in samenwerking met de band ontwikkeld en is geïnspireerd op Enter Sandman, een van de hits van het klassieke album Metallica. Niet alleen de metalgiganten hebben zich gewaagd aan het brouwen van een eigen drankje, meerdere muzikanten waanden zich ooit brouwer, wijnboer of distilleerder. Wij nemen er vijf onder de loep.

Bob Dylan
Bob Dylan doet precies waar hij zelf zin in heeft, en als het hem ook nog eens wat geld oplevert is dat mooi meegenomen. De folklegende hoeft zijn naam maar ergens aan te verbinden en een hele meute aan trouwe fans koopt het zonder blikken of blozen. Zo kwamen er in de afgelopen 12 maanden twee verschillende bootlegversies van succesplaat Blood On The Tracks uit (een voor Record Store Day en een als veertiende deel van de Bootleg Series) en kan er tijdens de concerten van Dylan voor een gortige €100,- een signature mondharmonica gekocht worden. Een andere toevoeging aan de gigantische hoeveelheid merchandise van de koning der singer-songwriters is de Heavens Door whiskey. De distilleerderij bevindt zich in een 160-jaar oude kerk in Nashville waarin ook een concertzaal en gallerie voor de kunststukken die de muzikant maakt zijn geopend. Ook het artwork op de fles is gebaseerd op kunstwerken die Bob Dylan maakt als metaalbewerker, maar hoeveel de zanger uiteindelijk aan de drank heeft gedaan…

De Jeugd Van Tegenwoordig
Ter ere van het tienjarig bestaan van De Jeugd in 2015 werd van alles uit de kast gehaald door het viertal. Toentertijd was de Jeugd ontegenzeggelijk de grootste rap-act uit Nederland en kon zich alles veroorloven. Niet dat Yayo, Vjèze, Willie en Bas nu afgedankt zijn, blijkt ook maar uit de 1000ste show die in het Olympisch Stadion gaat worden gehouden, maar toen deden de Amsterdammers tweemaal de HMH aan en speelden ze de eerste vier albums integraal op vier verschillende avonden in TivoliVredenburg, alles uitverkocht uiteraard. Op een verjaardag moet geproost worden moet de groep gedacht hebben, vandaar dat er ook een speciale gin op de markt werd gebracht. De drank an sich was niet nieuw, dit was namelijk de reguliere Nederlandse gin van het merk V2C, maar met name om het strak ontworpen etiket werden de fans horendol.
Wil je nog een flesje? Dat kan hier.

Elbow
Wie Elbow ooit heeft zien optreden weet dat Guy Garvey in zijn ene hand de microfoon en in de andere hand een biertje heeft. De sympathieke knuffelbeer van de Engelse rockband is naast verdienstelijk songwriter ook fervent bierliefhebber. Rondom het album Build A Rocket Boys, uit 2011, werd een gelijknamig biertje gebrouwen. Dit was een van de eerste keren dat een band een eigen biertje uitbracht. Niet lang daarna volgden veel andere bands het voorbeeld en met de komst van brouwerijen als signature brew is het voor praktisch elke band, van Slaves tot Alt-J, mogelijk om een eigen pils, IPA of saison op de markt te brengen en in Nederland is Tim Knol een van de bekendere brouwers. Na twee jaar was het genoeg geweest en werd het biertje van de markt gehaald, waarna de band in 2014 een nieuw bier, genaamd Charge, uitbracht.

Maynard James Keenan
De zanger van Tool, Puscifer en A Perfect Circle heeft ook zijn eigen wijngaarden in Arizona. Als afstammeling van Italiaanse wijnmakers vond Maynard het noodzakelijk zijn geld te investeren in de Caduceus wijngaarden waar de zanger wijnen produceert die in Amerika ook in de slijterijen te verkrijgen zijn. De tours van de bands waarin Maynard speelde werden om belangrijke momenten in de verkoop van de wijn gepland waardoor de promotie ervan nog meer fans zou bereiken en in de videoclip van Momma Sed van Puscifer, draagt de zanger een fles van zijn eigen wijn bij zich. Dus wat betreft de promotie van de Caduceus wijnen zit het wel goed. Overigens is Maynard James Keenan niet alleen, andere muzikanten als Mick Fleetwood, Les Claypool, Lil Jon en John Legend verbouwen hun eigen wijn.
De wijn van Maynard James Keenan is hier verkrijgbaar.

Green Day
De drie kernleden van de band Green Day, zanger Billie-Joe Armstrong, bassist Mike Dirnt en drummer Tré Cool, hebben hun eigen koffiemerk gelanceerd. De, naar hun woonplaats genoemde, Oakland Coffee is sinds 2015 in de winkels te verkrijgen. Volgens de website is de koffie ontstaan om een verdomd goede kop koffie te kunnen te drinken die ook nog eens goed is voor mens en milieu. Oakland Coffee was namelijk het eerste koffiemerk met biologisch afbreekbare verpakkingen, daarnaast wordt er een deel van de inkomsten van geïnvesteerd in maatschappelijke en educatieve projecten in Peru, waar de koffiebonen geoogst worden. Met mooie zinnen als: ‘Fair trade is iets moois, maar je boeren kennen en voor ze zorgen is de fairest trade die er is’, van Mike Dirnt, krijgt het drietal een wel erg soft imago voor een punkband. Doe ons dan maar de koffie van Metallica-gitarist Kirk Hammet, die, zoals een kopje metalkoffie betaamt, Ghoul Screamer Coffee heet.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Metallica bier en andere brouwsels van muzikanten (nieuws) | OOR