film

My Darling Vivian: een correctie in de Johnny Cash-historie

Vóór June Carter was er Vivian Liberto. In een aangrijpende documentaire vertellen de dochters van Johnny Cash over hun moeder, zijn eerste vrouw.

In de eerste helft van Walk The Line, de biopic uit 2005 over het leven van Johnny Cash, is te zien hoe de countryster zich gevangen voelt in een liefdeloos huwelijk. Hij is getrouwd met vier dochters, en zijn vrouw is vooral schreeuwend en tierend in beeld. Pas wanneer Cash een relatie met June Carter krijgt, stopt hij met het gebruiken van drugs en bereikt hij nieuwe creatieve hoogten.

Dat beeld is nogal oneerlijk ten opzichte van Vivian Liberto, Cash’ eerste vrouw, blijkt uit My Darling Vivian. In de documentaire, die draait op muziekdocumentaire-festival IN-EDIT, vertellen dochters Rosanne, Kathy, Cindy en Tara over het leven van hun moeder en haar huwelijk met Johnny Cash. Het maakt de documentaire een even interessant als aangrijpend stukje historische correctie.

De dochters vertellen hoe ze thuis achterbleven met hun moeder terwijl vader Cash een steeds groter wordende artiest werd. En terwijl hij het grootste deel van de tijd aan het toeren was, liet de zanger een kast van een huis bouwen in de Californische woestijn. Daar moest zijn gezin in isolatie op hem moest wachten, omgeven door schorpioenen, ratelslangen en een slingerende oprit, die alsmaar leeg bleef.

Kathy Cash, Tara Cash, Vivian Liberto, Johnny Cash, and Cindy Cash

Het bleek een bizarre plek om op te groeien. Vooral nadat Cash en Liberto in een zwart-witfoto in de krant verschenen, waarop het leek dat zij een zwarte huidskleur heeft. Het leidde tot bedreigingen van de KKK, het afzeggen van een hele tour, en een constante staat van paranoia bij Liberto. Dan is er ook de anekdote over een geit (een van de minder exotische dieren die Cash mee naar huis bracht), die aanvoelt als een countryversie van Flappie en zijn er de constante ruzies tussen de ouders.

Maar ondanks de verontwaardiging over de gevolgen van Cash’ gedrag (en enkele schofterige uitspraken van June Carter) op het welzijn van hun moeder, vertellen zijn dochters geen bitter verhaal. Sterker nog, My Darling Vivian is op zijn meest ontroerend op de momenten waaruit blijkt hoe sterk de band tussen Liberto en de zanger daadwerkelijk was en hoe, ook jaren na de scheiding, er nog steeds veel liefde was tussen de twee.

MY DARLING VIVIAN is te zien op IN-EDIT, het filmfestival dat zich richt op nieuwe muziekdocumentaires. Het festival start op 16 juni in Amsterdam en doet daarna ook Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch en Groningen aan. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...

My Darling Vivian: een correctie in de Johnny Cash-historie (film) | OOR