Op 17 oktober is het Cassette Store Day. Twee weken daarvoor, op 2 oktober, worden door Diggin Demos drie cassettes gepresenteerd van muzikanten die hun plaats in de Nederlandse, alternatieve, popgeschiedenis ruimschoots verdiend hebben.
Grote man achter Diggin Demos is Marco van Dalfsen. Hij heeft onlangs zelfs zijn eigen cassettelabel opgericht en slingert op 2 oktober om 20.00 uur middels een online presentatie zijn eerste drie releases de wereld in. Op die cassettes, heruitgaven van voormalige demo’s uit de jaren 80, zijn muzikanten te horen die al langer actief zijn in de Nederlandse muziek.
Bob, Carol, Ted en Alice is een driemanformatie met Robert Lagendijk en Frank van Praag, Beide zullen later in Scram C Baby terecht komen. Het trio heeft vooral gebivakkeerd in de oefenruimte. Daar namen ze deze demotracks op die erg rudimentair en (post)punk klinken. Lekkerste song is echter het funky en rauwe Funky Mermaid. Van Praag is tegenwoordig actief in de band I Believe In My Mess, waarvan het debuutalbum op 13 november verschijnt. Recentelijk maakt hij een dubversie van een van de tracks op deze cassette.
Ook Bob Timroff speelt nog muziek. Hij zat ooit in Bad Bob, die in 1984 tweede werd bij de Grote Prijs. Met een andere band, Final Unit, behoorde hij begin jaren 80 tot de zogenaamde Wassenaarse Slag, een club van bandjes uit Wassenaar die donkere new wave maakten. Hun platen worden nu veel gezochte door minimal wave liefhebbers. Op deze cassette staat materiaal dat hij in 1981 en 1982 opnam in zijn thuisstudio. Nederlandstalige electronica die veel lijkt op wat De Ambassade doet. Hitsong hier is het catchy De Moterboot.
Meest ervaren muzikant van deze drie releases is Jerry Turner. Al in 1964 zat hij in de beatgroep The Lads. Veel later speelde hij in het voorprogramma van punkgroep The Damned. Begin tachtiger jaren ontdekte hij Joy Division en Japan. Hij vormde de band Moscow Tops. Op deze demo uit 1982 staat donker gekleurde gitaar new wave met af en toe een vleugje Magazine.
Alle drie de, genummerde, releases zijn mooi en vakkundige vormgegeven. Bij de cassette hoort een punky vormgegeven mini fanzine en natuurlijk een downloadcode.
Comeback
De cassette als medium om op een laagdrempelige manier muziek uit te brengen, is aan een comeback bezig. Daar kunnen ze van meepraten bij de Bandjesfabriek. Een klein bedrijf in het oosten van ons land dat zijn handen vol heeft met het dupliceren en uitbrengen van cassettes. Ook zijn een aantal cassettelabels uit de jaren tachtig opnieuw opgestart, zoals Tear Apart Tapes (met o.a. Das Ding) en het label Top Tape (met o.a. SM Nurse).
Hiernaast zijn er mensen druk bezig met het verzamelen en inventariseren van Nederlandse cassettes. Zo heeft het Allard Pierson (museum van Universiteit van Amsterdam) de grootste collectie, die vooral bestaat uit de verzameling van het voormalige Muziek Centrum Nederland (MCN). Het Groningse Diggin Demos heeft weliswaar niet de meest omvangrijke verzameling, maar is wel het meest actief met het beschrijven en exploiteren van zijn collectie.