In de Verenigde Staten groeit het muzikale verzet tegen president Trump. Steeds meer artiesten gebruiken hun podium om zich uit te spreken tegen de retoriek en het beleid van de huidige president. Neil Young is de nieuwste naam in een lange rij die zich openlijk keert tegen Trumps aanvallen op collega’s als Bruce Springsteen en Taylor Swift.
Op 20 mei publiceerde Young een scherpe blog op zijn Neil Young Archives, waarin hij Trump beschuldigt van afleidingstactieken. ‘Bruce en duizenden andere muzikanten vinden dat je Amerika kapotmaakt.’
Aanleiding is Springsteens optreden op 14 mei in Manchester, waar hij Trumps regering ‘corrupt, incompetent en verraderlijk’ noemde. Trump reageerde op Truth Social met een scheldkanonnade: Springsteen was een ‘uitgedroogde pruim’ die ‘z’n mond moest houden’. Swift werd al eerder het mikpunt van haat nadat zij haar steun uitsprak voor Kamala Harris.
Young steunde Swift en Springsteen publiekelijk. Ook riep hij Republikeinen op zich tegen Trump te keren: ‘Deze man is de controle kwijt.’
Eddie Vedder, frontman van Pearl Jam, sprak zich ook al uit tegen Trump. Tijdens een optreden in Sydney op 23 november 2024 droeg hij een uitvoering van Springsteens No Surrender op aan The Boss en prees hij diens kracht en toewijding aan muziek als bron van hoop in moeilijke tijden. Vedder benadrukte dat muziek een toevluchtsoord biedt wanneer woorden tekortschieten. Vedder noemt Trump een ‘desperate to win, just to keep himself out of prison and to avoid bankruptcy’.
De aanhoudende uithalen van Trump en de reactie daarop van artiesten als Springsteen, Swift, Vedder en nu dus ook Young, onderstrepen hoe diep de kloof is tussen de culturele voorhoede en de politieke macht. Muzikanten weigeren te zwijgen, ook als de microfoon uitstaat.
Foto Luuk Denekamp