nieuws

Neil Young 120 miljoen rijker na verkoop songs

Neil Young heeft 50 procent van de rechten op zijn oeuvre verkocht. Hipgnosis Songs Fund zou naar schatting 120 miljoen euro hebben betaald voor totaal 1.180 nummers.

Foto Luuk Denekamp

Het muziekfonds ontvangt voortaan royalty’s over deze Neil Young-nummers. Het fonds heeft gelijkwaardige deals met onder andere Blondie, RZA, Chic en Lindsey Buckingham. Oprichter Merck Mercuriadis werkte eerder als manager voor Beyoncé, Elton John en Guns ‘N Roses.

Nu muzikanten niet meer kunnen touren, staat de verkoop van muziekrechten in de belangstelling. Het zorgt – anders dan optreden, zo is gebleken – voor een goede en stabiele inkomstenstroom voor muzikanten omdat de muziek altijd gedraaid blijft worden.

Bob Dylan verkocht de rechten op zijn eigen muziek onlangs aan Universal Music. Dat was met ruim zeshonderd liedjes de grootste overname van muziekrechten ooit. Bob Dylan – die zich actief zou hebben bemoeid met de overname – is sindsdien zo’n 250 miljoen euro rijker.

Het oeuvre van Neil Young is reusachtig. Voor wie nog helemaal aan de voet van de berg staat: lees hier een introductie in het reusachtige, meer dan vijftig albums tellende oeuvre van Dinosaur Sr.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Neil Young 120 miljoen rijker na verkoop songs (nieuws) | OOR