nieuws

Neil Young 120 miljoen rijker na verkoop songs

Neil Young heeft 50 procent van de rechten op zijn oeuvre verkocht. Hipgnosis Songs Fund zou naar schatting 120 miljoen euro hebben betaald voor totaal 1.180 nummers.

Foto Luuk Denekamp

Het muziekfonds ontvangt voortaan royalty’s over deze Neil Young-nummers. Het fonds heeft gelijkwaardige deals met onder andere Blondie, RZA, Chic en Lindsey Buckingham. Oprichter Merck Mercuriadis werkte eerder als manager voor Beyoncé, Elton John en Guns ‘N Roses.

Nu muzikanten niet meer kunnen touren, staat de verkoop van muziekrechten in de belangstelling. Het zorgt – anders dan optreden, zo is gebleken – voor een goede en stabiele inkomstenstroom voor muzikanten omdat de muziek altijd gedraaid blijft worden.

Bob Dylan verkocht de rechten op zijn eigen muziek onlangs aan Universal Music. Dat was met ruim zeshonderd liedjes de grootste overname van muziekrechten ooit. Bob Dylan – die zich actief zou hebben bemoeid met de overname – is sindsdien zo’n 250 miljoen euro rijker.

Het oeuvre van Neil Young is reusachtig. Voor wie nog helemaal aan de voet van de berg staat: lees hier een introductie in het reusachtige, meer dan vijftig albums tellende oeuvre van Dinosaur Sr.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie
achtergrond

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie

62 is nog jong, in de huidige rock & roll-wereld. Toch heeft Bono z’n memoires al voor de eeuwigheid vastgelegd ...
Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden
nieuws
fleetwood mac

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij ...
Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023
nieuws

Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023

Ook IDLES, Slowthai, Froukje, Phoenix, Romy, Sleaford Mods, Weval, Working Men's Club en The Whitest Boy Alive komen naar de ...

Neil Young 120 miljoen rijker na verkoop songs (nieuws) | OOR