nieuws

Neil Young 120 miljoen rijker na verkoop songs

Neil Young heeft 50 procent van de rechten op zijn oeuvre verkocht. Hipgnosis Songs Fund zou naar schatting 120 miljoen euro hebben betaald voor totaal 1.180 nummers.

Foto Luuk Denekamp

Het muziekfonds ontvangt voortaan royalty’s over deze Neil Young-nummers. Het fonds heeft gelijkwaardige deals met onder andere Blondie, RZA, Chic en Lindsey Buckingham. Oprichter Merck Mercuriadis werkte eerder als manager voor Beyoncé, Elton John en Guns ‘N Roses.

Nu muzikanten niet meer kunnen touren, staat de verkoop van muziekrechten in de belangstelling. Het zorgt – anders dan optreden, zo is gebleken – voor een goede en stabiele inkomstenstroom voor muzikanten omdat de muziek altijd gedraaid blijft worden.

Bob Dylan verkocht de rechten op zijn eigen muziek onlangs aan Universal Music. Dat was met ruim zeshonderd liedjes de grootste overname van muziekrechten ooit. Bob Dylan – die zich actief zou hebben bemoeid met de overname – is sindsdien zo’n 250 miljoen euro rijker.

Het oeuvre van Neil Young is reusachtig. Voor wie nog helemaal aan de voet van de berg staat: lees hier een introductie in het reusachtige, meer dan vijftig albums tellende oeuvre van Dinosaur Sr.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

Neil Young 120 miljoen rijker na verkoop songs (nieuws) | OOR