nieuws

New York Times publiceert verhaal over machtsmisbruik Ryan Adams

Singer-songwriter Ryan Adams wordt beschuldigd van het seksueel intimideren en chanteren van meerdere vrouwen, zo meldt de New York Times in een uitgebreid artikel. De 44-jarige Adams zou de slachtoffers beloven te helpen hun muzikale carrière op te zetten, in ruil voor seksuele wederdiensten. In interviews bevestigen zeven vrouwen de aantijgingen. Adams zelf heeft via Twitter gereageerd op het artikel.

Een van de meest in het oog springende voorbeelden die door de New York Times wordt gegeven is die van de, nu 20-jarige, bassiste Ava (wiens tweede naam gebruikt wordt omdat ze minderjarig was ten tijden van de aantijgingen). Vanaf haar veertiende correspondeert ze met Adams via sms waarin de zanger meer dan eens de grenzen overschrijdt. De Times zegt de 3217 sms’jes gezien te hebben die Adams, de toen nog minderjarige, Ava stuurde. De berichten variëren van teksten waarin Adams zegt dat men hem zou vergelijken met R. Kelly als de berichten openbaar zouden worden, tot berichten waarin de zanger expliciet vraagt of het meisje zichzelf wil betasten. Wel heeft de zanger meerdere malen gevraagd of Ava zichzelf kon legitimeren, iets dat uiteindelijk nooit heeft plaatsgevonden.

Ook zangeres Phoebe Bridgers, bekend als solo-artiest en van haar werk met Boygenius en met Conor Oberst, doet haar verhaal. Toen Bridgers op haar twintigste bij Adams in de studio kwam, was de singer-songwriter niets dan complimenteus. De zangeres zegt dat Adams haar vergeleek met Bob Dylan en haar een antieke gitaar meegaf. Toen het opnameproces er opzat kregen de twee een kortstondige relatie. Adams gaf in die tijd aan dat hij er op stond dat Bridgers zijn voorprogramma zou doen tijdens de Europese tour. Toen Adams op een gegeven moment Bridgers emotioneel begon af te persen, onder andere door te dreigen met zelfmoord als de zangeres niet direct antwoordde op zijn berichten, beëindigde de zangeres de relatie. Vanaf dat moment bleef Adams heel terughoudend met het opgenomen materiaal en dreigde niks uit te brengen. In 2015 werden er uiteindelijk drie songs uitgebracht.

Andere vrouwen die Adams beschuldigen van seksueel overschrijdend gedrag zijn onder andere muzikante Courtney Jaye, ex-verloofde Mandy Butterworth en zijn ex-vrouw Mandy Moore, die alle drie aangeven mentaal te zijn mishandeld door de zanger.

In een statement op twitter geeft Adams aan dat het hem spijt als hij mensen gekwetst heeft met zijn gedrag maar dat het artikel van de New York Times overdreven en soms incorrect is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...
Arctic Monkeys in 40 songs: de groeistuipen van Alex Turner
achtergrond

Arctic Monkeys in 40 songs: de groeistuipen van Alex Turner

‘Onze leeftijdsgenoten interesseren zich alleen voor meisjes en uitgaan, daar zingen wij dus over.’ Zo stelden ze ooit zelf het ...

New York Times publiceert verhaal over machtsmisbruik Ryan Adams (nieuws) | OOR