boek

Nóg een Pink Floyd-biografie? Ja, maar deze is anders

Nóg een Pink Floyd-biografie? Dat verhaal is toch al zo vaak verteld, dacht ook journalist Edwin Ammerlaan, progkenner bij uitstek voor onder meer OOR, Lust For Life en Aloha. Met het brede scala aan reeds beschikbare (en niet zelden uitputtende) titels in het achterhoofd bedacht Ammerlaan een nieuwe vorm om het mysterie van het enigmatische instituut te belichten: een feitelijke roman, Lost Souls.

Ammerlaan is een van de weinigen die het doorgaans zo onbereikbare Floyd-universum een aantal keren mocht binnendringen; hij zag ze niet alleen meermalen live, maar interviewde ook de bandleden. Zo’n beetje iedereen die ooit aan de kantlijn van de groten der aarde stond (zie Beatles, Stones) heeft inmiddels wel een boek uitgebracht, met de eigen avonturen, hoe spaarzaam ook, handig door de overbekende geschiedenis verweven. Die valkuil omzeilt Ammerlaan door zich te wagen aan ‘imaginary truth’ – een journalistieke doodzonde, echter met literaire vrijheid een dankbare speelplaats. Glad ijs, waarop het goed schaatsen is.

Zo blijkt ook in Lost Souls, het Engelstalige relaas van journalist/schrijver Matt, die op de veerboot naar Formentera twee Engelse leeftijdgenoten tegen het lijf loopt. Beiden heten ze Roger, eentje noemt zich echter Syd en gedraagt zich eigenaardig. Met de andere Roger ontstaat een voorzichtige vriendschap, die zich door de jaren heen voortsleept en uiteindelijk zelfs vijf decennia zal omspannen. De tijdlijn van Pink Floyd, zo blijkt.

Matt duikt om de haverklap op het juiste tijdstip op en als een soort Forrest Gump in het Floyd-universum ziet hij de band rijzen, pieken, ineenstorten en de storm uiteindelijk uitvaren. De connectie met Waters blijft al die jaren in stand, grillig en onvoorspelbaar als de man zelf. En zo beschrijft Matt vanuit de ‘eerste hand’ hoe Syd Barrett verdwijnt, de achterzijde van de maan donker wordt, de muur valt, de cirkel zich op Live 8 sluit en de mortal remains uiteindelijk in de schatkamer belanden.

Ammerlaan baseerde zich voor de dialogen op vele oude interviews (al dan niet zelf afgenomen), vulde de geijkte geschiedschrijving aan met eigen ervaringen en (weldoordachte) inzichten en laat Matt, schijnbaar achteloos, de essentie van het fan-zijn nog even schetsen aan zijn vrouw: ‘Pink Floyd touches my soul. […] It brings me comfort and joy. It lifts me up when I’m down and puts things into perspective when I’m lost.’ En zo biedt Lost Souls een nieuw perspectief in een overbekende historie, fan fiction met feitelijke inslag, dat op de reeds overvolle boekenplank tóch nog iets toevoegt naast Inside Out van Nick Mason, het nationale standaardwerk Pink Floyd In Nederland en de vele, véle gespecialiseerde naslagwerken, die we voor deze éne keer nog een stukje verder opzij zullen schuiven.

LOST SOULS door Edwin Ammerlaan is verschenen bij EA Media.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met Editors, Wilco, Tamino, Alex G, Porcupine Tree, Oasis, DJ St. Paul, Cesar Zuiderwijk, Nits, Popronde 2022 ...
EBM
album
Editors

EBM

Het prikkelendste verhaal rond de zesde Editors-plaat Violence (2018) was dat Tom Smith en consorten de productionele hulp hadden ingeroepen ...
'Vieze Asbak, Natte Visstick... dat zijn de hypenamen'
column
klaas knooihuizen

‘Vieze Asbak, Natte Visstick… dat zijn de hypenamen’

'Getreiter en genialiteit gaan uitstekend samen bij de meme­techno van Gladde Paling en Natte Visstick', schrijft colum­nist Klaas Knooiihuizen ...

Nóg een Pink Floyd-biografie? Ja, maar deze is anders (boek) | OOR