film

'Off The Record': Laurent Garnier ís de dansrevolutie

De documentaire ‘Laurent Garnier: Off The Record’ vertelt in 89 minuten het verhaal van een geboren dj én het verhaal van de elektronische clubmuziek. Die twee vallen samen.

Laurent Garnier, vanachter een kop koffie: ‘De muzikanten in mijn band zeggen: “Jij hebt een ander wapen, jij hebt je oren.” Vroeger heb ik wel eens gezegd dat ik een gefrustreerde muzikant was. Nu niet meer. Ik heb mijn plek gevonden.’ Dat was in 2009.

Laurent Garnier (1966) is de dj waar andere dj’s naar luisteren. Zijn smaak is breed, zijn ervaring groot. Hij draait rustig een nummer van The Velvet Underground in een set vol Detroit techno. Want monotoon past bij monotoon, of het nu uit gitaren of uit synthesizers komt. Zijn sets zijn ellenlang en vliegen alle kanten uit. I Feel Love is zijn baken.

Zet zijn albums op een rij en je ziet een dagboek: ‘hoe ik groeide als dj’. Shot In The Dark (1995) is zijn ik-ben-dj album. 30 (1997) zijn Chicago house album. Unreasonable Behaviour (2000) zijn Detroit techno album. Cloud Making Machine (2005) zijn soundtrackalbum. En Tales Of A Kleptomaniac (2009) is zijn muzikantenalbum. De weg van dj tot muzikant. Of eigenlijk muzikaal leider, wat ze in Engeland musical director noemen.

Glitterbal

Na 2009 heeft Laurent Garnier geen albums meer uitgebracht. Alleen singles, meestal digitaal. Zijn label F Communications was op dat moment al gestopt met nieuwe releases. De wereld veranderde, de muziekindustrie veranderde. Garnier bleef zijn ding doen, platen draaien op zijn vaste clubavond in het Parijse zweethol Rex. Plaatjes draaien deed hij al op zijn zesde, zijn jongenskamer omgetoverd tot disco. Compleet met glitterbal.

Garnier, nog steeds vanachter de koffie: ‘Dj’s zijn de grootste kleptomanen, dwangmatige dieven. Ze gebruiken muziek van anderen om hun eigen verhaal te vertellen. Goede muziek inspireert, zo werkt het ook bij mij. Ik hoor iets wat me aanspreekt en dat wil ik zelf ook maken. Alleen gaat het dan meestal een heel andere kant uit. Geeft niks, het resultaat is een track.’

Legioen van Eer

Laurent Garnier: Off The Record is een portret van de aimabele Fransoos. We zien hem achter de draaitafels in verre oorden en in Rex. We zien hem thuis met zijn 55.000 vinylschijven. Een hele stoet bekende dj’s – van toen tot recent – en industrie insiders komt over hem aan het woord en niemand heeft iets kritisch, laat staan lelijks, te melden.

Laurent Garnier: Off The Record is ook het verhaal van de elektronische clubmuziek, house en techno, in een notendop, want die twee verhaallijnen vallen nagenoeg samen. Laurent Garnier is de dansrevolutie. Het wordt in 89 minuten verteld. Energiek, net als de man zelf.

Tijdens de aftiteling krijgt onze dj-held door Jack Lang, voormalig minister van Cultuur, het Legioen van Eer opgespeld; het is de hoogste en belangrijkste onderscheiding van Frankrijk. Dik verdiend, van harte gegund, maar: hoort de muziekminnende nachtbraker nu tot het establishment? Is de energieke vrijdenker gesmoord in het fiat van de elite?

Hoogtepunt

Ondertussen worden dj’s als Laurent Garnier niet meer gemaakt. Blanke heteroman is vervangen door TikTok-kanon met beauty vlog dat wat titels bij elkaar Shazamt en de software het mixwerk laat doen. Vooruitgang?

Veteranen gaan niet dood, ze verdwijnen langzaam, stelt een Engelse zegswijze. In 2009 sprak Laurent Garnier: ‘Ik vind het niet prettig om te stoppen op het hoogtepunt van de avond, dan is het nog niet af. Ik stop liever als de zaal langzaam leegloopt. Dan kun je er een mooi einde aan breien. Aan alle goede dingen komt een einde. Zodat je weer opnieuw kunt beginnen!’

Maar één ding kan hem stoppen: dat Laurent Garnier langzaam leegloopt.

LAURENT GARNIER: OFF THE RECORD draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

'Off The Record': Laurent Garnier ís de dansrevolutie (film) | OOR