nieuws

Onrust bij The Killers: ook Keuning blijft thuis

Het is onrustig bij The Killers. Nadat eerder bassist Mark Stoermer bekend maakte zijn tourverplichtingen op een laag pitje te zetten, is het nu gitarist Dave Keuning die thuisblijft terwijl vijfde album Wonderful Wonderful op stapel staat. Dat maakte de band uit Las Vegas gisteravond laat op z’n twitterkanaal bekend.

In een handgeschreven brief laten The Killers weten ‘nog altijd dezelfde vier weirdo’s als altijd te zijn’, maar dat Keuning besloten heeft meer tijd met z’n gezin te willen doorbrengen. Evenals Stoermer, die zich op zowel een nieuwe studie als een soloplaat wil richten, zal Keuning gewoon aanblijven als bandlid, maar zijn bijdragen voorlopig beperken tot het creatieve vlak.

Dave Keuning is vanaf dag één de vreemde – of eigenlijk normale – eend in de Killers-bijt.  Opgegroeid in Iowa, met Nederlandse voorouders, settelde hij zich in tegenstelling tot zijn bandmaats in San Diego in plaats van Las Vegas. In 2012, bij de release van Battle Born, zei hij reeds tegen OOR: ‘Ik heb een zoon die ik tijdens het toeren nauwelijks kan zien. […] En San Diego is een fijne plek, soms dacht ik: waarom zou je hier ooit weer weg willen gaan?’ Maar ook al heeft hij als enige geen diepe roots in de gokstad, zonder Keuning geen Killers: de monumentale riff van doorbraakhit Mr. Brightside kwam van zijn hand.

De resterende twee Killers, zanger Brandon Flowers en drummer Ronnie Vannucci Jr., laten weten de beslissingen van hun collega’s te respecteren en – uiteraard – niet ineens als duo te gaan opereren. Tijdens de aankomende campagne voor Wonderful Wonderful worden de flanken hoogstwaarschijnlijk bezet door de muzikanten die The Killers op eerdere tours al aanvulden op het podium: Ted Sablay op gitaar en Jake Blanton op bas. De nieuwe opstelling is op 12 september aan het werk te zien in de Londense Brixton Academy, waar een zware taak wacht: het wegpoetsen van de snel gemaakte twittergrap ‘The Fillers’.

In de volgende editie van OOR lees je alles over Wonderful Wonderful (en niets over de personeelswisselingen) in een uitgebreid interview met Brandon Flowers.

Foto: Anton Corbijn

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome
concert

Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome

Queen + Adam Lambert hadden in 2020 al met hun The Rhapsody tour in de Ziggo Dome moeten staan, maar ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

Onrust bij The Killers: ook Keuning blijft thuis (nieuws) | OOR