film

Onze 10 favoriete muziek­films op CineMember

CineMember mag zichzelf met recht de ‘Netflix voor fijnproevers’, dankzij het aanbod van ruim 950 arthousefilms. Maar kijk ook vooral eens naar de muziekfilms. Nergens vindt je zo’n sterk aanbod met grote en invloedrijke documentaires en films over muziek. We pikten er een aantal favorieten uit; van old school muziekdocu tot speelfilm met muziek als thema. Zelf kijken? Bij OOR krijg je een half jaar CineMember cadeau! Kijk hier.

1. Greetings From Tim Buckley

Een fantastische biopic over Jeff Buckley, die optreed bij een herdenkingsconcert voor zijn vader Tim Buckley. You-acteur Penn Badgley speelt de rol van gekwelde ziel en beginnend artiest prachtig en zingt daarnaast de hele soundtrack vol. De film speelt zich af in twee delen. Het hoofdverhaal gaat over Jeff in jaren ’90 in New York; hij worstelt met zijn verleden en hoe zijn vader hem heeft achtergelaten toen hij nog een kind was. Dan ontmoet hij een meisje, het stereotype manic pixie dreamgirl, die hem opfleurt. De tweede verhaallijn gaat over Tim Buckley, die zijn vrouw achterlaat om te toeren met zijn maîtresse. Een prachtige film met steengoede muziek!

2. Amy

Het verhaal van Amy Winehouse: begin tot eind. We zien de fameuze zangeres in deze documentaire naar de top klimmen, deze bereiken en daarna naar beneden storten. Een sprankelend, jong meisje vol ambitie verandert in twee uur tijd voor je ogen in een uitgebluste artiest met meerdere ongezonde verslavingen. Een tragisch, eerlijk, cinematografisch prachtig waargebeurd verhaal. Naasten van Winehouse vertellen over haar, aangevuld met audiofragmenten uit interviews en telefoongesprekken van Winehouse zelf. Deze documentaire is een must-see voor elke muziekliefhebber, ongeacht of je nou een Winehouse-fan bent of niet.

3. This Must Be The Place

In deze speelfilm krijgen we een kijkje in het leven van de uitgerangeerde rockster Cheyenne, gespeeld door Sean Penn. Cheyenne verveelt zich kapot in zijn gigantische villa, het enige wat hij doet is koffie drinken met een van zijn fans en squashen in het lege zwembad met zijn vrouw. Alles gaat zijn gangetje, tot Cheyenne’s vader komt te overlijden. Dit lijdt tot een zoektocht door de VS naar zijn vaders martelaar in Auschwitz. De excentrieke karakters (waaronder de op Robert Smith gebaseerde Cheyenne zelf). maken deze speelfilm helemaal af. En ja, de filmtitel is niet toevallig ook een Talking Heads-nummer: David Byrne himself speelt hier ook nog een glansrol.

4. Control

Gemaakt door onze eigen Anton Corbijn. Control volgt het verhaal van Joy Division, gefocust op frontman Ian Curtis. De film is in zwart-wit geschoten, net als de iconische foto’s die Corbijn van de groep maakte. We zien Curtis (gespeeld door Sam Riley) worstelen met zijn demonen, terwijl zijn band uitgroeit tot één van de meest invloedrijke bands van zijn generatie. We weten allemaal wel hoe het afliep met Joy Division. Toch is het een film die je volledig meezuigt.

5. Youth

In dit comedy-drama volgen we de gepensioneerde componist Fred Ballinger, gespeeld voor Michael Caine. Samen met zijn beste vriend Mick Boyle (Harvey Keitel) is hij op vakantie in een kuuroord in de Zwitserse Alpen. De twee kijken terug op hun levens, terwijl ze nog belangrijke keuzes moeten maken voor de toekomst. Naast de twee ludieke vrienden maken we ook kennis met een paar andere bijzondere badgasten in een surrealistische omgeving, waarin ook Sun Kil Moon’s Mark Kozelek (als kalme tokkelaar) en Paloma Faith (als hysterische popster) opduiken. Een ode aan de jeugd, en dan vooral de verscholen jeugd in de oudere generatie.

6. Oasis: Supersonic

Super Brits, onstuimig en af en toe compeet out of control: deze documentaire van de makers van Amy omvat Oasis perfect. Met de focus op de opkomst en glorietijd van Oasis, spreken broers Noel en Liam Gallagher over hun jeugd, het begin van hun muziekcarrière en hun uiteindelijke status als rocksterren. Geweldige beelden van festivals met duizenden mensen, afgewisseld met onderonsjes tussen twee bijdehante broers. We volgen de band tot het bittere einde in 2009. Een goede muziekdocumentaire over niet zomaar een band, maar een begrip.

7. Kurt Cobain: About A Son

In deze documentaire, die eigenlijk meer weg heeft van een gesproken autobiografie, vertelt Nirvana-frontman Kurt Cobain over zijn leven. Wat deze docu zo interessant maakt, is dat Kurt zelf vrijwel niet in beeld is. Je hoort zijn stem over timelapse beelden en fotografie, en hier en daar in scène gezette stukjes beeld. Alle beelden sluiten aan op wat hij zegt, wat een bijzonder sfeerbeeld creëert. Cobain begint de film met een felle uitspraak: wat er in zijn privéleven gebeurt gaat niemand iets aan. Vervolgens vertelt hij openhartig over zijn jeugd. About A Son is een ruwe, maar vooral authentieke documentaire.

8. Grace Jones: Bloodlight and Bami

Een zangeres, fotomodel, party animal, moeder, oma, maar bovenal: een superster. Dit zijn een paar woorden die geassocieerd kunnen worden met Grace Jones. Al deze aspecten van de iconische ster komen naar voren in de documentaire Grace Jones: Bloodlight and Bami. De documentaire is geregisseerd door Sophie Fiennes en volgt de glamoureuze, maar ook de schaduwkant van Jones’ prestigieuze carrière. Het filmproces duurde zo’n twaalf jaar, maar de film zelf kwam pas uit in 2017. We zien hoe ze in 2008 haar album Hurricane opneemt en hoe ze een kleinkind krijgt. Een eerlijke docu waarin we de dualiteit van Grace Jones te zien krijgen.

9. Gabrielle

De Franstalige speelfilm Gabrielle gaat over een jonge vrouw die lijdt aan het Williams-syndroom, waardoor ze trager leert en soms moeite heeft met bewegen. Wel heeft ze een enorm muzikaal talent. In het gehandicaptenkoor waarin ze zingt, ontmoet ze Martin, waar ze al snel tot over haar oren verliefd op wordt. Helaas wordt hen deze liefde door de buitenwereld niet gegund; hun families en maatschappelijk werkers stellen grenzen aan de verlangens. Deze film is lief en ontroerend, noodlottige geliefden die elkaar hebben gevonden door muziek.

10. Strike A Pose

In deze documentaire volgen we zeven dansers die Madonna meenam op haar Blond Ambition Tour. Deze zeven (waarvan één hetero) werden al snel rolmodellen in de LHBTI+-gemeenschap, hoewel ze daar niet altijd op zaten te wachten. Vijfentwintig jaar na de iconische Truth Or Dare documentaire, die Madonna maakte over de tournee, spreken dansers openhartig over hun ervaringen. De roem, Madonna en vooral de impact van aids, en hoe dat 25 jaar geleden vrijwel onbespreekbaar was. Strike A Pose is een activistische documentaire met openhartige conversaties.

Nu bij OOR: een half jaar CineMember cadeau (t.w.v. 60 euro)! Kijk hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Knuffelkoning Bryan Adams is in Ahoy de Volvo van de rockwereld
concert
bryan adams

Knuffelkoning Bryan Adams is in Ahoy de Volvo van de rockwereld

Er waren tijden dat Bryan Adams niet van de radio te slaan was. Voor de liefhebber van de betere alternatieve ...
Daryll-Ann heeft geen zin om achterom te kijken in TivoliVredenburg
concert

Daryll-Ann heeft geen zin om achterom te kijken in TivoliVredenburg

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zo betreden de mannen van Daryll-Ann het podium van een niet-uitverkocht-maar-goedgevuld ...
Moon Music
album
Coldplay

Moon Music

Sinds hun debuut Parachutes uit 2000 is Coldplay in een rechte lijn uitgegroeid tot de grootste band ter wereld, een ...

Onze 10 favoriete muziek­films op CineMember