Lowlands 2022

Dit was Lowlands! Het luxe resort onder de festivals

Aaahhh Lowlands… Het luxe resort onder de popfestivals. De auto staat geparkeerd onder de gloednieuwe solar carport, de camping laat zich fluitend vinden, medewerkers verwelkomen je met een lach en zelfs de tocht naar het beloofde land van Alpha en X-Ray is effortless, dankzij de nieuwe, licht glooiende voetgangerspassage die de ‘brug des doods’ heeft vervangen. Wat een goed georganiseerd festival is dit toch. Paradise indeed. Er wordt wel gezucht, maar alleen aan de muntenautomaat.

Fotografie Arend Jan Hermsen

Want ja, de prijzen zijn gestegen. Voorafgaand aan het festival was het al een hot topic; alle grote media haalden de rekenmachine erbij in verontrustende artikelen, en steeds herhaalde festivaldirecteur Eric van Eerdenburg weer dat hij dat óók heel erg vindt. Corona, inflatie, personeelstekort – moeilijk, moeilijk. En eenmaal op het festivalterrein vliegen de munten inderdaad uit je zak. 3,30 euro voor een biertje. 10 euro voor een pannenkoek met kaas. Is het paradijs nog wel toegankelijk te houden voor alle leeftijden en sociale lagen, vraagt ook de nors kijkende directeur zich af.

Voorlopig nog wel, leert een blik over het veld. In ieder geval wat betreft leeftijd. De Gen Z’ers verdrukken de millennials langzaamaan als grootste groep, maar niemand hoeft zich op dit festival oud of out of place te voelen. Gestaalde Lowlandsgangers met twintig edities in de benen lopen hier tussen de nieuwkomers. Een verschil dat zich mooi laat zien bij de Dixies, waar 18-jarige meisjes vol afschuw de zojuist geopende toiletdeur weer dichtslaan (‘iiiieeeuuwww’) terwijl ervaren Lowlanders lachend diezelfde Dixie binnenlopen, met een krantje onder de arm.

Wat zeker is: op het festivalterrein vormen we allemaal één gretige, gebroederlijke mensenmassa. In een sfeer die op en top Lowlands is; uitgelaten, melig, lul-maar-raak. Je maakt overal vrienden. Op een festivalterrein dat meteen herkenbaar is, maar toch heel wat nieuwigheden te bieden heeft. De India is een beetje op een mini-Alpha gaan lijken, met zijn grote, open voorgevel. Er is een nieuwe nachtclub (Current), hier en daar is een tent van plaats verschoven, maar verder mag het cliché weer uit de kast: we zijn weer thuis!

OOR deed heel het weekend verslag van Lowlands. Lees hier onze recensies. Kijk hier voor onze hoogtepunten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome
concert

Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome

De aantrekkingskracht van Frederick John Philip Gibson is echt something else. Het fenomeen, groot geworden met sad bangers voor nachtelijke ...

Dit was Lowlands! Het luxe resort onder de festivals (Lowlands 2022) | OOR