tips
concerten, festivals

Concerten en festivals deze week: Sunn O))), Motorpsycho, DDW Music en meer

In Nederland en België zijn we gezegend met uitmuntende clubpodia en festivals die hun stad wekelijks overstelpen met posters en flyers. Maar waar moet je echt zijn? OOR selecteert de beste en spannendste concerten en festivals van de week. Kijk ook in onze concertagenda.

Tip van de week

DDW MUSIC FESTIVAL
19 T/M 27 okt op diverse locaties in Eindhoven

In de week van Left Of The Dial tot London Calling vindt in Eindhoven het DDW Music Festival plaats. De timing hangt vast aan de Dutch Design Week, samen met de Effenaar en booking agency Friendy Fire initiatiefnemer, maar een schuin oog op de festivalkalender leert dat men optimaal profiteert van het aanbod in Rotterdam en Amsterdam. Zo komen Sheer Mag, Far Caspian, Automatic, Heavy Lungs en Do Nothing niet alleen naar London Calling, maar ook naar DDW Music Festival. Laatstgenoemde staat zelfs in één week op alle drie de festivals! Erg? Welnee. Samen staan ze sterk en worden kleine clubfestivals ineens grote evenementen. DDW belooft ‘verrassende shows en vette feesten op toffe plekken in de stad’. En dat programma, dat gaat ‘van hiphop tot indie naar rootsy en natuurlijk ook party’. Keigezellig dus. Wij adviseren op pad te gaan met de London Calling-gids onder de arm. Zit je sowieso goed. Wie nog verder afdaalt in de onverlichte spelonken van Spotify, treft bijvoorbeeld de Russische (!) psychrockers/shoegazers Gnoomes (óók op Left Of The Dial) en twee Britse rookies van Young Poet Records: Wooze en Emma McGrath (foto). Eerstgenoemde duo maakt springerige indiedisco ergens tussen Franz Ferdinand, Devo en die aanstellers in je lokale art gallery die behalve strijkstok en penseel ook wel eens een gitaar en Korg ter hand nemen. Emma McGrath lijkt meer kans van slagen te hebben, met haar Florence-achtige divapop. Someone alias de Amsterdamse singer-songwriter Tessa Rose Jackson laat zich minder makkelijk vangen. Haar liedjes zijn breekbaar en initiem, pastelkleurig gewaterverfd met een bijna baroque geluid zoals we ook van Jacco Gardner en Eerie Wanda kennen. En verder? Op de gekste plekken staan amateur/underground acts waar je op een doordeweekse Subbacultcha!-avond tegenaan kunt lopen. Zo hip dat het jeukt, vol foute eightiesynths en nonchalante zang. Mac DeMarco op z’n lulligst. Muziek voor fashionista’s, inderdaad.

Verder deze week

MOTORPSYCHO
18 okt Metropool, Hengelo | 19 okt Paard, Den Haag

Ze worden dit jaar allebei vijftig, Bent Sæther (bas/zang) en Hans Magnus Ryan (gitaar), en hun band alweer dertig. Veteranen dus, uit de tijd dat Nirvana nog een veelbelovend grungebandje uit Seattle was, zoals ze ook in Trondheim rondliepen. Ruim twintig albums later behoren ook freejazz, progrock, psychedelica en modern klassiek tot de bagage van de Noren, die met de komst van plaatsgenoot Tomas Järmyr (ex-Zu) weer een klassiek rocktrio vormen. Met Järmyr werd The Tower (2017) en recentelijk The Cucible opgenomen. Drie tracks in veertig minuten, compleet met mellotron. Gewoon omdat het kan. Een ouderwetse Supergroep.

SUNN O)))
22 okt Doornroosje, Nijmegen

Weet je nog, dat Kings Of Convenience-debuut? Quiet Is The New Loud. Sunn O))) bewijst al twintig jaar het tegenovergestelde. Extreem hard, diep en laag is het nieuwe stil. Betere muziek om te mediteren en jezelf te vinden is er niet. Stephen O’Malley en Greg Anderson laten aardlagen botsen, ingewanden trillen en oren suizen… maar vooral de buitenwereld verdwijnen. ‘Als je een tijd in die trillingen staat, gebeurt er echt wel iets met je. Sensory overload, er is van alles te zien, te horen en te voelen’, aldus vriend turned derde bandlid Tos Nieuwenhuizen. Na Life Metal is Pyroclasts de tweede plaat dit jaar die ze met Steve Albini opnamen.

FLUISTER
17 okt Energiehuis, Dordrecht

Het koperen jubileum van Fluister, specialist in fluisterzachte elektronica, ambient, modern klassiek, kamerpop en alles daartussenin, wordt gevierd met drie trouwe gasten. Het Noorse duo Deaf Center stond in 2007 met zijn optreden op het Dordtse Urban Explorers Festival aan de wieg van de reeks Fluister-concertavonden. Sylvain Chauveau was een van de eerste artiesten die aantrad bij Fluister, en hij keerde meermaals terug. Chantal Acda is de derde gast en huisvriend(in). Nooit eerder trad ze er echter onder haar eigen naam op. Hoogste tijd dus.

PRIESTS
22 okt Ekko, Utrecht | 9 nov Sonic City, Kortrijk (B)

Grofweg zou je Priests uit Washington DC kunnen plaatsen tussen Siouxsie & The Banshees, Sleater-Kinney en Savages. Female fronted, strijdbaar, stekelig en vooral vasthoudend. Al een jaar of zeven, waarin Katie Alice Greer en co al heel wat platen in eigen beheer uitbrachten. Op de nieuwste, The Seduction Of Kansas, rekken ze hun riot grrl-geluid voorzichtig op met discopunk en electropop. Minstens zo kittig is opwarmer Stef Chura, eenmansindieband te Detroit. Haar tweede album Midnight is geproduceerd door Will Toledo alias Car Seat Headrest, die ook bas, gitaar, orgel en synths meespeelt, terwijl Chura zich als eigentijdse PJ Harvey ontpopt. In Sweet Sweet Midnight doen ze een duet. In eigen woorden: ‘Everything you wanted’. 

300 gratis concerten per jaar

In samenwerking met de beste clubpodia van Nederland en Belgie organiseren we elke maand een aantal shows waar jij, als loyale lezer, gratis naartoe kan gaan. Abonneer je op Club OOR en wij rollen de rode loper voor je uit.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

'Het virus is nog niet klaar met de popmuziek'
muziek in coronatijd

‘Het virus is nog niet klaar met de popmuziek’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
Onze favoriete albums van de eerste helft 2020
special

Onze favoriete albums van de eerste helft 2020

2020 maakt er een modderboel van, maar hey, we zijn op de helft: 1 juli. Tijd voor ons traditionele ‘tussenstandje’ dus: de ...
Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)
het poparchief

Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)

30 juni 2000: de datum van een van de grootste tragedies uit de Europese festivalhistorie. Pearl Jam voor 50.000 man ...

Concerten en festivals deze week: Sunn O))), Motorpsycho, DDW Music en meer (tips) | OOR