nieuws

OOR’s concerttips voor week 48

De feestdagen zijn er bijna! Maar ook op de Nederlandse poppodia zijn er weer genoeg feestjes deze week. Nog aan het twijfelen waar je deze week heen moet? Check hier ons nieuwe lijstje. Om een tipje van de sluier op te lichten: er is genoeg Neerlands trots te zien deze week!

Schotland heeft het muzieklandschap door de jaren heen flink wat grote namen geschonken. Simple Minds, Primal Scream, The Jesus And Mary Chain, Biffy Clyro, Franz Ferdinand, om maar een paar bands te noemen. Ook al kwam de debuutplaat van Frightened Rabbit maar een kleine twee jaar later dan die van Franz Ferdinand, toch blijft deze indierockformatie een beetje in de schaduw staan. En dat terwijl de band al vijf sterke platen op zak heeft. Dit jaar verscheen Painting Of A Panic Attack en ter promotie van die plaat staan zij vanavond in Paradiso. Zin in een avondje indie folkrock?

Een stukje Nederlands trots terug van weggeweest. Voor de mensen die ze misschien alweer vergeten zijn: Room Eleven ontstond in 2004 als jazz-popband en bracht onder die naam twee platen uit. Tot ze in 2009 er gek genoeg mee besloten te stoppen. De bandleden voelden het enthousiasme niet meer en zagen dat hun ambities andere wegen in sloegen. Het lijkt er toch op dat de passie voor het werk dat ze samen maakten niet minder is geworden. De groep kwam namelijk dit jaar weer bij elkaar voor een serie van vijf optredens deze maand. Vanavond laat de band voor het laatst hun gekke combinatie van pop, jazz, blues en bossa nova horen in Paradiso.

Deze nieuwe band heeft onlangs zijn debuutplaat uitgebracht! Nee, even terugspoelen. Niks nieuwe band, niks debuutplaat. Preoccupations bestaat al een paar jaar, maar voorheen stonden ze bekend als Viet Cong. Waarom die naamverandering? Nou, niet iedereen was even blij met de oude naam. Sommige groeperingen namen aanstoot aan de naam en dit leidde tot de annulering van verschillende optredens. Uiteindelijk hadden de mannen er genoeg van. Zo, nieuwe naam en een nieuwe plaat er achteraan en deze Canadese post-punkers zijn er weer helemaal klaar voor. Hoe vonden wij dat album? Zoals in onze recensie te lezen is: ‘Preoccupations is een Hele Spannende Plaat.’ Geloof je het niet? Ga zelf morgen maar luisteren in Paradiso.

Een nieuwe creatie van Nederlandse bodem. Het duo Tjing Tjing (foto) bestaat uit cabaretier en muzikant André Manuel en Roos Rebergen (Roosbeef). Nadat de twee een keer samen optraden op Oerol in Terschelling ontstond een zeer productieve samenwerking. Eindresultaat is een nieuw album vol met warme Nederlandstalige gitaarliedjes. En warm zijn ze zeker. ‘Er zit geen cynisme in Tjing Tjing. Op de een of andere manier mag ik nu ook gewoon zingen over de mooie dingen in het leven’, vertelt Manuel tijdens een interview aan OOR. Zin in wat positieve vibes? Woensdag trekt het duo naar Paradiso in Amsterdam, zaterdag naar het Metropool in Hengelo en zondag naar Vera in Groningen.

Laten we het lijstje dan maar afsluiten met nog een Nederlandse groep. Nog geen (hele) bekende naam, maar de mannen van Canshaker Pi willen daar snel verandering in brengen. Hoe gaan zij dat doen? Door snoeihard te spelen. En hoe kun je beter je publiek overtuigen door een EP uit te brengen geproduceerd door Stephen Malkmus, oud-frontman van indieband Pavement? Naast die band is ook een flinke laag inspiratie uit bands als Dinosaur Jr. en Built To Spill te besmeuren. Zoals al eerder gezegd: snoeihard dus. Deze week in de V11 in Rotterdam te vinden. Tickets zijn te verkrijgen via de website van Rotown.

Door Philip Schotte / Foto: Don Crusio

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

album
William Patrick Corgan

Ogilala

Terwijl het laatste plukje gelovigen nog altijd stilletjes hoopt op een reünietour van Smashing Pumpkins in de originele bezetting (‘mogelijk ...
album
Beck

Colors

Wat leuk voor die Paul McCartney dat Kanye West en Rihanna hem eens in de schijnwerpers zetten, twitterden tieners bij ...
nieuws
Muse

Muse wéér in de studio

Muse-zanger Matthew Bellamy heeft laten weten dat de Britse band opnieuw in de studio zit. Met hen, een oude bekende: ...