nieuws

OOR's concerttips voor week 51 en 52

Daar is ie dan: het laatste lijstje concerttips voor dit jaar. Daarom hebben we de laatste twee weken van het jaar erin meegenomen. Nog op zoek naar wat muzikaal avondvermaak naast alle familiebijeenkomsten en festiviteiten? Neem een kijkje in ons lijstje, met weer vijf nog niet uitverkochte concerten!

Dans Dans is lastig in een hokje te plaatsen. Wat voor muziek maakt de band nou eigenlijk? Jazz? Niet helemaal. Rock is het ook niet echt. Laten we maar zeggen dat de band een hutspot levert van veel verschillende stijlen, waaronder ook nog blues en psychedelica. Bespeuren we daar enig cynisme over of dit nou wel zo goed klinkt? Laten we het volgende zeggen: de Belgische muziekpers riep laatste studioalbum 3 uit tot een van de beste platen uit 2014. Nog steeds niet overtuigd? Deze week kan je zelf gaan oordelen, dinsdag in Doornroosje in Nijmegen en de dag erop in Bitterzoet in Amsterdam.

Een van de meest opvallende kenmerken van Jonathan Jeremiah (foto) is zijn populariteit in Nederland. Die is namelijk stukken groter dan zijn bekendheid in zijn land van herkomst, het Verenigd Koninkrijk. Jeremiahs bekendste nummer, Happiness, was dan ook een enorme radiohit in ons land. Dat Nederland geen genoeg van hem krijgt blijkt wel weer, want twee van zijn drie shows aankomende week zijn al uitverkocht. Deze speelt hij samen met de Amsterdamse singer-songwriter Sofie Winterson. Wie behoefte heeft aan een avond folk en soul kan het veel slechter treffen. Wees er dan wel snel bij, want voor enkel de show van 27 december in Paradiso Noord zijn nog tickets beschikbaar.

Bombay viert feest. Dubbel feest. Niet alleen zijn de bandleden klaar voor 2017, maar ze hebben ook een enorm succesvol jaar om te vieren. Dat feest, vernoemd naar laatste plaat Show Your Teeth, vindt plaats in Paradiso. Bombay heeft zelf het programma voor de avond gecureerd. Eindresultaat is een affiche gevuld door bevriende bands als Concrete Knives, Cocaine Piss, Jo Goes Hunting, Eut, Canshaker Pi, David Douglas en Adolf Butler. Als dat niet rockend klinkt, weten we het ook niet meer. Vrijdag 30 december kun je hierheen in Paradiso.

De eindlijst van OOR al bekeken? Nee? Laten we dan het volgende maar verklappen: de nieuwe plaat van Eefje de Visser stond op nummer 10 in de lijst beste albums van dit jaar! Misschien dat sommigen zich het nog kunnen herinneren, maar zeven jaar terug was De Visser de winnares van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Ondertussen zijn we drie albums verder. Op de laatste zijn haar vroege folkinvloeden deels vervangen door elektronica. Doet dat iets af aan de kracht van haar werk? Zeker niet, want de muziek is nog steeds net zo melancholiek als voorheen en haar teksten blijven ijzersterk. Nog een keertje live horen voor de jaarwisseling? Dat kan, want op vrijdag 30 december speelt ze in TivoliVredenburg.

De musical Watskeburt ging deze maand in première, maar De Jeugd Van Tegenwoordig weet toch nog tijd te vinden voor een optreden. Een van Nederlands bekendste hiphopgroepen geeft namelijk nog een laatste show in 2016. En dat wordt niet zomaar een feestje: je kan namelijk samen met de groep het nieuwe jaar inluiden! Wil je dit jaar nog een allerlaatste keer tracks als Watskeburt’, Sterrenstof en Manon horen? Grijp dan nu je kans en sluit het jaar af met zo’n salvo aan hits in Paradiso Noord.

Foto: Bart Heemskerk

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

album
William Patrick Corgan

Ogilala

Terwijl het laatste plukje gelovigen nog altijd stilletjes hoopt op een reünietour van Smashing Pumpkins in de originele bezetting (‘mogelijk ...
album
Beck

Colors

Wat leuk voor die Paul McCartney dat Kanye West en Rihanna hem eens in de schijnwerpers zetten, twitterden tieners bij ...
nieuws
Muse

Muse wéér in de studio

Muse-zanger Matthew Bellamy heeft laten weten dat de Britse band opnieuw in de studio zit. Met hen, een oude bekende: ...