nieuws

De week van OOR: deze nieuwe tracks en albums moet je horen

Opeens een nieuwe Nick Cave, de comeback van Chromatics, onmisbare releases van onder andere Wilco en Danny Brown en een roodknipperende release radar op de vrijdag: het is one hell of a week voor nieuwe muziek. Overzicht kwijt? OOR‘s hoofdredacteuren Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (heerser over de redactieplaylist) selecteren de albums en tracks die je écht moet horen deze week.

Album van de week

Nick Cave
Ghosteen

De sleutelzin op de nieuwe Nick Cave: ‘I am here and you are where you are’ (Fireflies). Acceptatie, dat is wat hij probeert te vinden op Ghosteen, na de dood van zijn zoon Arthur die bijna letterlijk door muziek en tekst heen danst. ‘Ghosteen raakt ten diepste de liefde van een mens voor een ander mens.’ Lees hier onze eerste bevindingen.

Ook luisteren

Wilco
Ode to Joy

Geen nieuws, goed nieuws. Net als de even multigelaagde voorgangers Star Wars (2015) en Schmilco (2016) luister je ‘m bij voorkeur met koptelefoon op, deze ‘redelijk ingetogen en melancholieke plaat, die zo snel na de twee soloalbums van frontman Jeff Tweedy – even inkoppen – voor veel vreugde zorgt’. Lees hier de volledige recensie.

Angel Olsen
All Mirrors

Op eerdere platen sprong Angel Olsen al soepel van glam naar pop en van folk naar rock, nu ontpopt ze zich als statige vocaliste die de tijd neemt om écht te zingen – gevoelig en bloedmooi – tegen een achtergrond van grootse maar nooit te zware arrangementen. ‘De pakkendste songs die Olsen tot nu toe opnam.’ Lees hier de volledige recensie.

Danny Brown
UknowwhatImsaying¿

Dat producer Q-Tip (Tribe Called Quest) vol in de samenwerking dook met rappende mafketel Danny Brown was al het beste nieuws sinds Gordon beloofde nooit meer te zingen. Het resultaat is evengoed iets om opgetogen van te raken. ‘Een van de meest spannende en verrassende hiphopalbums van het jaar.’ Lees hier de volledige recensie.

The Menzingers
Hello Exile

Met On The Impossible Past (2012) en After The Party (2017) maakten The Menzingers twee van de beste melodieuze punkrockalbums van de afgelopen tien jaar. Zouden ze er nóg eentje in zich hebben? Hello Exile valt onze recensent een beetje tegen, maar: ‘Misschien voor de zekerheid toch maar in het jaarlijstje zetten.’ Lees hier de volledige recensie.

Track van de week

Blijf op de hoogte: volg onze Spotify-playlist.

Lewsberg
Cold Light Of Day

Rotterdam mag weer juichen. Lewsberg is terug.

Ook luisteren

YOWL
Mammalian Fondness

Wéér een Leuke Nieuwe Britse Gitaarband. Uit Zuid-Londen. Dit had een liedje van Beat Happening kunnen zijn, uitgevoerd door Tropical Fuck Storm.

Lee ‘Scratch’ Perry & Peaking Lights
Magic

De meester en zijn leerlingen. Zwarte magie.

Elbow
White Noise, White Hea

Voorproefje van Giants Of All Sizes (11/10). Waarin de vriendelijke reus knipoogt naar de verrotte straatjunk.

Skeggs
Save It For The Weekend

De beste biermuziek voor het weekend.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar
eindlijst

OOR’s Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar

Norman Fucking Rockwell! van Lana Del Rey is door de verzamelde Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van het ...
Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen
tips

Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen

Kerstboom, knipperlichtjes, een klauterende kerstman tegen de gevel en dan alleen nog... de muziek! Rond deze tijd van het jaar ...
Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki
Club OOR
Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki

Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...

De week van OOR: deze nieuwe tracks en albums moet je horen (nieuws) | OOR