pinkpop

Op Pinkpop loopt het niet gesmeerd voor Goldband

Je bent de grootste nationale act van het moment. Je zakt helemaal af naar het zuiden en Google Maps vertelt je dat de grootste bühne van het land – jouw podium van vandaag – ook nog eens aan een straat grenst die Witte Wereld heet. Thuis heb je drie Edisons, de Haagse én Nederlandse Popprijs en een 3FM Award op je schoorsteenmantel staan. Hoe moeilijk kan het dan zijn om daar als ervaren stukadoorszonen netjes omheen te werken? Waarom loopt niet alles gesmeerd bij Goldband op Pinkpop?

Fotografie Paul Barendregt

Want alle ingrediënten voor een memorabel Pinkpopmoment zijn vooraf aanwezig. Leuk hoor, René Froger vanochtend bij Donnie, maar THIS is werkelijk the moment. Faithless in 2001. Pearl Jam in 1992. Rage Against The Machine, een jaar later. Maar ook The Opposites in 2013, als we dan een groep van vergelijkbaar kaliber uit eigen land moeten noemen. Dat is nogal een rijtje om bij aan te sluiten. En aangezien het de afgelopen tijd alleen maar over Goldband ging, zou je zeggen dat de rekensom op de tekentafel hier snel gemaakt is. Deze is in de pocket, toch?

Bovendien is dit de beste kans om die vervelende bijkomstigheid in de pers voor eens en altijd glad te strijken met een performance of a lifetime. Die kans lag in de coulissen op een presenteerblaadje klaar, maar de boys hadden het in de laatste minuten voor de opkomst kennelijk te druk met het schilderen met een natte dweil. Ironisch: met die natte dweil hadden we deze benauwde dag maar wat graag in ons gezicht geslagen willen worden. En wel door Goldband. Maar dat moment blijft lang uit.

Komt dat omdat meer dan de helft van de bezoekers tóch voor de Peppers komt? Of oreren de slachtoffers van de zogenaamde Nederlandse ziekte nou eenmaal liever over het stucwerk in hun eigen huisverbouwing? Het veld achter de geluidstorens lijkt in ieder geval lange tijd verdeeld tussen voor- en tegenstanders. Ja Ja Nee Nee. 

Voorzichtig overstag gaat men pas bij de slimme corona-creatie De Langste Nacht. Hiermee kan de weifelende bezoeker zich duidelijk identificeren. ‘Lege bekers in het gras. Modder op mijn schoenen.’ Het gevoel van gezamenlijkheid komt vooral voort uit het idee dat we hier weer met duizenden samen op een wei staan en van muziek mogen genieten. ‘We mogen weer, een nieuwe start.’

Toch ebt dat bewustzijn dan weer even weg. Natuurlijk, in het voorvak wordt een feestje gevierd, maar het lijkt wel alsof het gezelschap op de planken vooral bezig is met het gegeven dat ze daar staan waar ze staan. Want met een buzz die nog vele maten groter is dan het veld in Landgraaf, zit er ongetwijfeld veel druk op de ketel.

Jammer genoeg laat Goldband die druk vandaag pas ontsnappen tijdens de laatste tien minuten. En dat is bijzonder. Op Best Kept Secret – nog geen week geleden – bleken zij onschendbaar als vreemde eend in de bijt. En dat terwijl juist het gros van het Pínkpoppubliek deze band steevast in haar playlist heeft opgenomen.

Na de akoestische intro van publieksfavoriet Witte Was lijkt de redding nabij. Goldband transformeert op de valreep toch nog even de héle wei tot een hakkefest van formaat. Iedereen door de knietjes tot aan de North Stage. En met een basgeluid dat werkelijk alles kan laten afbrokkelen, is het fijn dat er drie vaklui paraat staan. Helaas staan die op dat moment al met één voet in de backstage. De grote hit met Maan, die iedereen vandaag verwacht, is dan niet gespeeld. Stiekem vergeten? Wat een misser, hier in Landgraaf. Is de liefde over?

Gezien: Pinkpop 2023, 18 juni (17.15 uur) op de South Stage. Lees hier al onze verslagen van Pinkpop.

Zomeractie!

Speciale zomeractie! Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 66,95 maar slechts 50 euro. En je maakt tevens kans op een originele Epiphone ES-335 gitaar! Meld je hier aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

IDLES, Air, Douwe Bob, Het Zesde Metaal, The Waterboys, Meltheads, Porcelain id, The Bony King Of Nowhere, Craig Leon, Blackbird en meer ...
Loss Of Life
album
MGMT

Loss Of Life

Het zit de heren van MGMT niet mee. Nadat de band in één klap wereldberoemd werd met debuutalbum Oracular Spectacular, ...
Daniel
album
Real Estate

Daniel

De woorden ‘zomers’ en ‘weemoedig’ schieten als eerste te binnen als het gaat over Real Estate. Het vijftal heeft aan ...

Op Pinkpop loopt het niet gesmeerd voor Goldband (pinkpop) | OOR