nieuws
pop

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden

Er is een stukje Friese pophistorie heengegaan: vandaag werd bekend dat Paul Dokter, een van de twee zingende en songschrijvende boegbeelden van de legendarische Friese band The Serenes, afgelopen vrijdag op 59-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand.

Het debuutalbum van The Serenes, Barefoot And Pregnant (1990), staat te boek als een van de beste popplaten van Nederlandse bodem ooit. De plaat, waarvan alle songs geschreven werden door Paul Dokter (tweede van rechts op de foto) en zanger/gitarist Theo de Jong, eindigde op nummer 9 in OOR’s eindlijst van 1990 en op 11 in OOR’s lijst van beste albums van de jaren negentig. In 1991 ontving de groep voor het album een Edison in de categorie Pop Nationaal. Nadat Dokter (die voordien in de bijna net zo legendarische Friese newwaveband Toylets speelde) The Serenes had verlaten, volgde in 1993 nog een album (Back To Wonder), waarna de band door De Jong werd opgeheven. In 2013 werd door het label Re: (een sublabel van Excelsior) een heruitgave van Barefoot And Pregnant met bonusmateriaal uitgebracht. Sinds kort staat de plaat ook op Spotify.

 

In 2014 verscheen over The Serenes de documentaire De Myte Fan The Serenes, waarin o.a. muzikale tijdgenoten als Jelle Paulusma (Daryll-Ann), Jacob de Greeuw (Johan) en Anne Soldaat (Daryll-Ann) plus enkele popjournalisten aan het woord komen.

Foto: Niels van Iperen

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
Niles Vandenberg (Kensington): 'Fiat Panda is ook goed'
oerend hard
kensington

Niles Vandenberg (Kensington): ‘Fiat Panda is ook goed’

Zolang er popartiesten bestaan, zijn ze on the road. Vandaag de tweede liefdesverklaring door Niles Vandenberg van Kensington. Houdt van dure ...

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden (nieuws) | OOR