nieuws
pop

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden

Er is een stukje Friese pophistorie heengegaan: vandaag werd bekend dat Paul Dokter, een van de twee zingende en songschrijvende boegbeelden van de legendarische Friese band The Serenes, afgelopen vrijdag op 59-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand.

Het debuutalbum van The Serenes, Barefoot And Pregnant (1990), staat te boek als een van de beste popplaten van Nederlandse bodem ooit. De plaat, waarvan alle songs geschreven werden door Paul Dokter (tweede van rechts op de foto) en zanger/gitarist Theo de Jong, eindigde op nummer 9 in OOR’s eindlijst van 1990 en op 11 in OOR’s lijst van beste albums van de jaren negentig. In 1991 ontving de groep voor het album een Edison in de categorie Pop Nationaal. Nadat Dokter (die voordien in de bijna net zo legendarische Friese newwaveband Toylets speelde) The Serenes had verlaten, volgde in 1993 nog een album (Back To Wonder), waarna de band door De Jong werd opgeheven. In 2013 werd door het label Re: (een sublabel van Excelsior) een heruitgave van Barefoot And Pregnant met bonusmateriaal uitgebracht. Sinds kort staat de plaat ook op Spotify.

 

In 2014 verscheen over The Serenes de documentaire De Myte Fan The Serenes, waarin o.a. muzikale tijdgenoten als Jelle Paulusma (Daryll-Ann), Jacob de Greeuw (Johan) en Anne Soldaat (Daryll-Ann) plus enkele popjournalisten aan het woord komen.

Foto: Niels van Iperen

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden (nieuws) | OOR