concert

Pete Philly & Perquisite terug aan de top met reünieshow in AFAS Live

Het is voor Nederlandse artiesten het jaar van de reünieoptredens. Na John Coffey en Acda En De Munnik is het tijd voor de terugkeer van Pete Philly & Perquisite, in een volgepakte AFAS Live. De twee hiphopiconen gingen in aanloop naar vanavond op voor hen typische wijze te werk, vertelt Pete halverwege de avond. Ze zochten elkaar op in de studio, jamden wat en knalden er in korte tijd een nieuw album uit, waarvan alleen de eerste single tot nu toe het publiek bereikte. Er moest een liveoptreden komen, dus werd er een band met oude en nieuwe vrienden geformeerd. Een paar keer repeteren zou genoeg moeten zijn, toch?

Fotografie Mick de Jong

Gehuld in witte pakken beantwoorden de elf bandleden op het podium die vraag volmondig met ja. De blazers en strijkers klinken net zo bezwerend als op plaat en omkaderd door gitaar, toetsen, drums en achtergrondzangeressen worden de hoofdpersonen als vanzelf naar voren gestuwd. Pete op de voorgrond, Perq vertrouwd aan zijn rechterkant wat meer op de achtergrond.

Het tweetal put in het eerste deel van de set met onder meer Lazy, Eager en Time Flies uit werk van succesalbums Mindstate (2005) en Mystery Repeats (2007). Dat klinkt logisch gezien het de enige wapenfeiten van de hoofdact zijn, maar later zal blijken dat er meer in het vat zit. Te beginnen met Pete’s dansbare solotrack Favorite Song, die a capella ingeleid wordt en Jeangu Macrooy, die meedoet op feature-single A Little Greener.

Er is na een pauze van veertien jaar behoefte aan een moment van reflectie. Pete vertelt hoe akelig de periode met de ziekte van Lyme was en hoe fijn het is om eigenlijk voor het eerst in zijn carrière te kunnen genieten op het podium. Dat hij vanavond zo brak is, wijt hij aan zijn pasgeboren dochter. Het is dat hij het zegt, want er is geen spoor van te zien en horen in zijn performance. Terwijl Perquisite ingetogen zijn ding doet, danst Pete als vanouds over het podium zonder dat zijn vocalen daar erg onder lijden. De hoge zangnoten haperen soms nog wat, maar laat hem rappen en hij staat in Nederland als vanouds op eenzame hoogte.

Het is na tracks zoals Fish To Fry, Hope en Grateful tijd voor de volgende gastartiest en dit keer is het met recht een verrassing. Luna Zegers, de beste flamencozangeres van ons land, laat Traveller met haar intense vocalen keihard binnenkomen. Wat een stem. Dat geldt ook voor Naaz, die als laatste gast mee komt doen op Mayhem, een nieuw nummer van het te verschijnen album. Met haar energie en vrolijkheid vormt ze een heerlijk voorproefje op de medley die even later wordt ingezet. Of we klaar zijn voor echte hiphop? Nummers van De La Soul, Busta Rhymes, Dr. Dre, The Fugees en andere hiphop-evergreens worden luidkeels meegezongen.

Dan rest er nog één hit om de reguliere set mee af te sluiten en dat kan alleen maar Mystery Repeats zijn. Na een korte pauze worden de artiesten onder luid applaus teruggehaald voor een toegift met daarin publiekslieveling Q&A, waarbij het ‘ey ey’ als nooit tevoren door de zaal gescandeerd wordt. De blazers mogen op nieuwe single Hot Sauce nog één keer los, maar dan zit het optreden er na twee uur toch echt op. De terugkeer van twee Nederlandse hiphopgrootheden is een feit en zeker met een nieuw album in aantocht smaakt dat naar meer.

Gezien: 17 november 2023 in AFAS Live, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

Pete Philly & Perquisite terug aan de top met reünieshow in AFAS Live